zupy

Chłodnik litewski dobry na wszystko

Nie będę dziś skromna – robię najsmaczniejszy chłodnik litewski! Do tej pory wszystkie składniki (z wyjątkiem jogurtu/śmietany, który dodawałam na sam koniec) mieszałam ze sobą jeszcze w trakcie, gdy zupa stała na kuchence delikatnie bulgocząc. Nie dodawałam też buraków. Od niedawna robię inaczej. Botwinkę gotuję w mniejszej ilości wody, dla wzmocnienia koloru i smaku dodaję dodatkowe […]

Wegański krupnik z kaszą jaglaną

No cóż, krupnik to jedna z tych zup, które wyglądają nieciekawie, ale nadrabiają smakiem, szczególnie wtedy, gdy doda się do nich odpowiednich dodatków, jak choćby w moim przypadku, nieco suszonych grzybów. Przepisów na idealny krupnik jest sporo. Ja wybrałam najprostszy, gdzie bazą jest bulion bez mięsa, przygotowany jedynie z warzyw i przypraw, w tym lubczyku […]

Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad

Minetrone, to popularna we Włoszech gęsta zupa, przyrządzana ze świeżych, sezonowych warzyw. Co ciekawe, na minestrone nie ma jednego, konkretnego przepisu. Mówi się, że jest ich tyle, ile jest regionów w słonecznej Italii. I coś w tym jest, bo co przepis, to inne składniki i nieco inny sposób przyrządzania. We wszystkich jednak przepisach znajduje się informacja, […]

Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków

W końcu się doczekałam! Botwinka w sklepach już dostępna! Zdrowa, smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło. Podawać ją można niemal ze wszystkim, ze świeżym koperkiem, natką pietruszki, serem kozim, fetą, prażonym słonecznikiem lub dynią. W zeszłym roku bardzo często robiłam ją z rzodkiewką, […]

Rozgrzewająca zupa-krem z dyni na Halloween

Nieskromnie powiem, że metodą prób i błędów nauczyłam się robić najlepszą zupę-krem z dyni na świecie. Domownicy proszą o dokładkę, goście o dokładkę i przepis, a ja jedyne do mogę dla Was zrobić, to owym przepisem się podzielić. Połączenie czosnku i imbiru sprawia, że zupa przestaje być mdła, jednak ani czosnek, ani imbir nie dominują […]

Krem z dyni i kalafiora z prażonym słonecznikiem

Dziś jesienne kolory na talerzu… Zupę z dyni jadłam w sumie dwa razy. Raz była smaczna, raz nijaka. Cały sekret tkwi w szczegółach. Nie wystarczy dyni obrać, podsmażyć (albo i nie), wrzucić do gara, zalać wodą i zmiksować. Cóż można o dyni powiedzieć? No na pewno ma ładny kolor jednak sama w sobie jest raczej bez […]