Wigilia

Pokusa Janssona – klasyczna szwedzka zapiekanka

Janssons Frestelse czyli „Pokusa Janssona” to obowiązkowa, klasyczna potrawa której na szwedzkim, świątecznym stole zabraknąć nie może. Wykonana z niezwykle prostych składników, ziemniaków i cebuli, z dodatkiem anchois, masła i śmietany stanowić może samodzielny posiłek, może być także traktowana jako dodatek na przykład do ryb lub słynnych szwedzkich klopsików. Przepis na tą niezwykle prostą zapiekankę […]

Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

Z jakich produktów słynie Szwecja? Jakie przyprawy znajdziemy w szwedzkiej kuchni? W czym tkwi tajemnica szwedzkiego „lagom”? oraz jakie obowiązkowe dania znajdziemy na świątecznym, szwedzkim stole? O tym rozmawialiśmy dziś podczas wizyty w Ambasadzie Szwecji z Michałem Godyniem, szefem kuchni w rezydencji ambasadora, z którym wspólnie przygotowywaliśmy najbardziej znane, bożonarodzeniowe skandynawskie potrawy… Śledzie w sosie […]

Boczniaki- pomysł na wigilijne danie

Są takie potrawy, których na wigilijnym stole zabraknąć nie może – ryba po grecku, śledź w śmietanie, karp wigilijny, pierogi z przeróżnym farszem (polecam moje ulubione pierogi z łososiem), barszcz czerwony, paszteciki, sałatki… Każdy ma swoje „must have” bez których nie wyobraża sobie świąt. Każdego roku staram się jednak przygotować coś nowego, coś innego niż […]

Najlepszy farsz na pierogi – z łososiem i suszonymi pomidorami – przepis

Kilka dobrych lat temu, w zeszycie kucharskim mojej mamy, znalazłam przepis na niecodzienny farsz, który od razu podbił moje serce. Uwielbiam łososia, wiedziałam więc, że będzie to coś idealnego dla mnie. Nie myliłam się i śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy farsz do pierogów, jaki w życiu jadłam! Śmiało mogę też powiedzieć, że pierogi […]