Wielkanoc
-
Fioletowe jajka, czyli proste i efektowne czary mary
Nic nie poradzę na to, że uwielbiam eksperymentować w kuchni. Przyznaję się bez bicia, że do wielu oczywistych przepisów często dodaję nieoczywiste przyprawy. I wychodzi z tego najczęściej coś fajnego. Oprócz przypraw bardzo lubię też wszelakie dodatki, które sprawią, że danie będzie nie tylko świetnie smakowało, ale też i pięknie wyglądało. Wszak je się także oczami.…
-
Przepis na najlepszy polski żurek
Nie ma świąt Wielkanocnych bez prawdziwego, polskiego żurku! Dobry żurek, to dobrej jakości wędzone mięso i dobrej jakości zakwas. Zakwas kilka razy próbowałam robić sama w domu, jednak nigdy nie wyszedł mi taki, jaki chciałam, dlatego też kupuję gotowca. Jeśli podobnie jak ja chcecie ułatwić sobie życie, wybierajcie droższe zakwasy. Ich koszt to ok 4-6 zł…