semiwegetariańskie

Tajski street food w 10 minut – klasyczne Pad Thai

Pad thai to jedno z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni, szczególnie tej serwowanej z mobilnych, ulicznych barów. Tajowie twierdzą, że prawdziwe pad thai musi zawierać w sobie trzy podstawowe smaki: kwaśny, które uzyskamy dzięki limonce, słony, który zawdzięczamy sosowi rybnemu i słodki, który zapewni nam miód lub cukier. Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wielkiej wprawy, […]

Klopsiki z łososia i kaszy kuskus z warzywami

Gdy na patelni smażymy lub w piekarniku pieczemy paluszki rybne w panierce, kupione w sklepie, zazwyczaj wydaje się nam, że zjemy smaczny a przede wszystkim zdrowy obiad. A tymczasem przysmak, który często serwujemy całej rodzinie często zawiera więcej chemii, niż samej ryby. Dla przykładu: Produkt tańszego producenta: panierka (35%), gładzica(20%), halibut (15%), mąka pszenna, olej roślinny, woda, skrobia ziemniaczana, błonnik grochowy, […]

Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

Cukinia, nazywana też kabaczkiem to nic innego, jak jedna z odmian dyni zwyczajnej. Na polskich stołach podawana jest w wersji surowej, gotowanej, duszonej, marynowanej, pieczonej lub smażonej. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych (100 g cukinii to ok 15 kcal), dzięki czemu są chętnie spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają witaminę B1, C, PP, […]

Duszona aromatyczna tilapia z sałatką tajską

Wczorajsza tajska zupa miała być obiadem na 2 dni, okazała się jednak tak smaczna, że wpałaszowaliśmy ją także i na kolację. Dziś, pozostając w klimatach kuchni tajskiej zrobiłam duszoną, niezwykle aromatyczną rybę oraz przepyszną sałatkę. Całość nie tylko apetycznie wyglądała, ale też bosko smakowała. Danie szybkie, syte ale i dietetyczne, idealne dla osób będących na diecie odchudzającej. […]

Rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami

Kuchnia tajska, w której czuć wyraźnie wpływy zarówno kuchni chińskiej jak i indyjskiej, jest jedną z moich ulubionych. Występujące w niej charakterystyczne przyprawy takie jak choćby curry, imbir, limonka, trawa cytrynowa czy mleko kokosowe według mnie stanowią połączenie idealne. Kuchnia tajska jest idealna na zimę, świetnie rozgrzewa! Jakby nie patrzeć mimo plusowych temperatur i od […]

Semiwegetariańskie gołąbki

Kiedy jadałam tradycyjne gołąbki, było dla mnie jasne, że w środku znajduje się mięso (mielone i odpowiednio doprawione oczywiście). Tak przynajmniej jadało się u mnie w domu. Kiedy jednak z mięsa zrezygnowałam i przeszłam na dietę semiwegetariańską (zostałam przy rybach) miałam problem z tym, czym nafaszerować kapustę. Pomysł pojawił się, gdy przejrzałam lodówkę. Postanowiłam poeksperymentować, […]

Najlepszy farsz na pierogi – z łososiem i suszonymi pomidorami – przepis

Kilka dobrych lat temu, w zeszycie kucharskim mojej mamy, znalazłam przepis na niecodzienny farsz, który od razu podbił moje serce. Uwielbiam łososia, wiedziałam więc, że będzie to coś idealnego dla mnie. Nie myliłam się i śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy farsz do pierogów, jaki w życiu jadłam! Śmiało mogę też powiedzieć, że pierogi […]

„Ochota na sushi”? zawsze choć nie wszędzie

Kiedy w moim bloku kończyła żywot restauracja meksykańska, zastanawiałam się co powstanie w jej miejscu. Miałam tylko nadzieję, że nie będzie to kolejna apteka czy sklep spożywczy, które niczym grzyby po deszczu w lesie pojawiają się w nowych budynkach. Za każdym razem kiedy przechodziłam obok, trwały prace remontowe. Szczelnie przysłonięte szyby nie pozwalały moim ciekawskim oczom zajrzeć do […]

Łosoś w migdałach z kalafiorowym puree

Dziś na obiad był łosoś. Zazwyczaj przygotowuję go na parze wraz z warzywami, tym razem pokusiłam się o wersję bardziej wypasioną – rybę delikatnie podsmażyłam na oleju kokosowym, a następnie obtoczyłam w płatkach migdałowych, dzięki czemu stał się on przyjemnie chrupiący. Dodatkiem były kalafiorowe puree z dodatkiem ziemniaków i masła. Ziemniaków w zasadzie nie jem, dziś zrobiłam wyjątek. […]