salatka dla biegacza

  • Sałatka z bawolą mozzarellą i sosem żurawinowym

    Sałatka z bawolą mozzarellą i sosem żurawinowym

    Jakiś czas temu, robiąc zakupy natknęłam się na produkt, który dość mocno mnie zainteresował – Mozzarella di Bufala Campana. Średniej wielkości prostokątne pudełko, z jakimś dziwnie wyglądającym mętnym płynem koloru bliżej nieokreślonego i pięć, jakby lekko przydymionych kulek, przypominających trochę oscypki, chociaż bez żadnych wzorków. Wiem, że człowiek to najczęściej oczami je i jedzenie powinno…

  • Sałatka z bobem i słonecznikiem w sosie z awokado

    Sałatka z bobem i słonecznikiem w sosie z awokado

    Fajnych sałatek nigdy za wiele. W kuchni lubię konkretne i wyraziste smaki, a te zazwyczaj powstają podczas eksperymentów w kuchni, które wprost uwielbiam. Dla mnie sałata skropiona oliwą z oliwek to nie sałatka. Kiedy jednak doda się do niej odpowiednie składniki i podkręci nieco smak oliwy, może z tego wyjść naprawdę fajne danie. I naprawdę…

  • Lekka sałatka + świeże hiacynty = niedługo wiosna

    Lekka sałatka + świeże hiacynty = niedługo wiosna

    Dziś nieco wiosennie. Zima wiecznie trwać nie będzie 🙂 Na śniadanie zrobiłam dziś szybką i lekką sałatkę z produktów, które miałam w lodówce. Nie lubię ciężkich śniadań. Do tego pachnące, świeże hiacynty na stole… Na obiad będzie za to coś rozgrzewającego, sycącego i bardzo smacznego, idealnego na aktualne mrozy. składniki na sałatkę: 1/3 opakowania mix’u…

  • Sałatka wzywająca wiosnę

    Sałatka wzywająca wiosnę

    Jestem zdecydowanie osobą ciepłolubną, a że pogoda za oknem jest jaka jest – ni to zima ni to wiosna, postanowiłam zrobić zdrową, zieloną sałatkę w kolorze zielonym, który kojarzy mi z wiosną,  Może wiosna szybciej nadejdzie? Ech marzenie, ale co tam, próbować trzeba 🙂 potrzebne nam będą: 1 opak bobu (niestety mrożony) 1 opak świeżego…

  • Sałatka ze słodkim burakiem, słonym serem kozim i kwaśnym sosem winegret

    Sałatka ze słodkim burakiem, słonym serem kozim i kwaśnym sosem winegret

    Buraki niegdyś wykorzystywane były przez kobiety do robienia rumieńców na twarzy, dziś raczej mało kto jest na tyle odważny by trzasnąć sobie na poliku czerwoną plamę z soku z buraka. Buraczki zamiast w kosmetyce, wykorzystywane są znów coraz częściej w kuchni ze względu na ich smak oraz właściwości zdrowotne. W kuchni polskiej znane są przede…

  • Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką

    Sałatka z tuńczykiem, awokado i gruszką

    Awokado w wielu krajach stosowane jest jako zamiennik masła. I bardzo dobrze, gdyż jest ono cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) a podnoszą poziom dobrego (HDL). W Polsce częściej spotykane jest w postaci popularnego dipu zwanego guacamole, oraz jako składnik sałatek. Dzisiejsza sałatka to ciekawe połączenie smaku awokado…

  • Tuńczyk na sałacie z kaparami i jajkiem w sosie z limonką

    Tuńczyk na sałacie z kaparami i jajkiem w sosie z limonką

    Ta sałatka zawsze kojarzy mi się z latem i z Turcją. Dlaczego z Turcją? Nie mam zielonego pojęcia. To trochę jak z grą w skojarzenia. Gdy ktoś mówi „niebieski” odpowiadam „niebo”, gdy słyszę „zielony” mówię „trawa”, a gdy „czerwony” odpowiadam „serce”… Nie wiem jak Wy, ale zawsze w domu mam produkty, które po prostu muszą…