przetwory

Konfitura z czerwonej cebuli – cebulowy chutney

Konfitura z czerwonej cebuli, zwana też cebulowym chutney to moje ostatnie kulinarne odkrycie, które całkowicie zmieniło moje podejście do tematu cebuli. Bo punkt widzenia, zależy od sposobu… przyrządzenia. Ostra, wyciskająca łzy u największego nawet twardziela cebula, została w końcu poskromiona. Towarzystwo miodu i cukru w zaledwie kilka minut nadało jej łagodności oraz cudownej słodyczy, ocet […]

Czekośliwka – pyszne i zdrowe powidła domowe

No to wpadłam jak śliwka w kompot, a raczej jak śliwka w czekoladę! Jedni mówią na to „śliwkowa nutella”, inni „czekośliwka” ale są i tacy, co mówią wprost – powidła ze śliwek, choć w niecodziennym wydaniu. Jedno jest pewne – są pyszne! Moja wersja bezcukrowej czekośliwki (ta nazwa zdecydowanie podoba mi się najbardziej 😉 ) […]

Schab w majeranku – prosty przepis na domową wędlinę

Im starsza jestem, tym większą przyjemność sprawia mi robienie własnych przetworów. Po kiszonych ogórkach, kiszonych cytrynach, dżemach, powidłach, suszonych pomidorach, syropach i nalewkach na zimę przyszła pora na… wędliny! Pyszne, aromatyczne, cudownie soczyste i co najważniejsze – bez konserwantów! W końcu wiemy, co jemy 🙂 Zrobienie własnych wędlin w warunkach domowych zawsze wydawało mi się […]

Lato zamknięte w słoiku czyli przepis na suszone pomidory

Od kiedy tylko sięgam pamięcią, moja mama każdego roku przygotowywała przetwory na zimę. Po pierwsze dlatego, że w sklepach rzadko dostępne były takie rarytasy, po drugie dlatego, że jeśli już można je było kupić to były drogie albo nie było w czym wybierać, po trzecie dlatego, że tak robiła i moja babcia i prababcia i […]