potrawy świąteczne
-
Najlepszy farsz na pierogi – z łososiem i suszonymi pomidorami – przepis
Kilka dobrych lat temu, w zeszycie kucharskim mojej mamy, znalazłam przepis na niecodzienny farsz, który od razu podbił moje serce. Uwielbiam łososia, wiedziałam więc, że będzie to coś idealnego dla mnie. Nie myliłam się i śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy farsz do pierogów, jaki w życiu jadłam! Śmiało mogę też powiedzieć, że pierogi…
-
Galat z kurczakiem
Jedni mówią na to galaretka z mięsem, inni „zimne nóżki” a my mówimy po prostu galat 🙂 Galat, to nic innego jak ugotowane i rozdrobnione kawałki mięsa np. kurczaka, z dodatkiem ugotowanych warzyw zalanych żelatyną z przyprawami. Przed podaniem skrapia się go octem winnym lub sokiem z cytryny. Nie jest to potrawa, którą jada się…