pomysł na zupę

Parzybroda – zupa z młodej kapusty na trzy sposoby

Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu, na boczku lub w wersji wegańskiej i najszybszej. Aby zachować ładny, zielony kolor kapusty, zupę gotujemy bez przykrycia. Jeśli garnek przykryjemy to wprawdzie […]

Kremowa zupa z zielonych szparagów

W taką piękną i słoneczną pogodę jak dziś szkoda mi było tracić czas na długie stanie w kuchni i przygotowywanie posiłku, dlatego też postawiłam na sprawdzone i szybkie dania – kremową zupę z zielonych szparagów oraz makaron także ze szparagami jako drugie danie (przepis). składniki: 1 l bulionu warzywnego (użyłam zamrożonego sprzed kilku dni) 1 […]

Parzybroda – zupa z młodej kapusty

Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu, na boczku lub w wersji wegańskiej i najszybszej. Aby zachować ładny, zielony kolor kapusty, zupę gotujemy bez przykrycia. Jeśli garnek przykryjemy to wprawdzie […]

Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami

Polubiłam ostatnio kremy. Polubiłam je do tego stopnia, że robię je codziennie. Każdego dnia inny, a to dlatego, że nie jest to rosół, który powinien pyrtać się dobre 8 godzin na wolnym ogniu.Tu wystarczy 15 minut, max 30 w zależności od zupy, więc nie jest do żaden złodziej czasu. A zupki smaczne, treściwe i mega […]

Azja na talerzu – wietnamska zupa Pho

No i stało się. Po ponad rocznej przerwie znów stałam się mięsożerna. No może z tą „żernością” przesadziłam, ale od czasu do czasu mój organizm domaga się mięsnego kawałka. No i wymyślam, co by tu upichcić… Na pierwszy ogień poszły pierożki gyoza (przepis), na drugi zupa Pho. Wcześniej wiele wersji zupy Pho jadałam  w azjatyckich […]

Wegański chłodnik z buraczków w azjatyckiej odsłonie

Niewielka i zupełnie przypadkowa modyfikacja klasycznego chłodnika litewskiego sprawiła, że zupa nabrała azjatyckiego klimatu. Jogurt naturalny, którego najzwyczajniej w świecie zabrakło mi w domu, zastąpiłam mlekiem kokosowym. Zamiast koperku dodałam kolendrę. Zrezygnowałam także z jajka, dzięki czemu chłodnik stał się całkowicie wegański. Wyszła pyszna, zdrowa i przyjemnie aromatyczna zupka. W sam raz na zakończenie sezonu […]

Kremowa zupa warzywna z domowymi grzankami

Za kilka dni długo oczekiwany wyjazd na wakacje. Pora więc zacząć opróżniać lodówkę. Do garnka wrzuciłam resztkę warzyw – kilka marchewek, pietruszkę, kawałek selera. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Potrzymałam na małym ogniu przez około godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodałam pół szklanki czerwonej soczewicy. Następnie dorzuciłam 2 spore ząbki czosnku, 500 […]

Chłodnik litewski dobry na wszystko

Nie będę dziś skromna – robię najsmaczniejszy chłodnik litewski! Do tej pory wszystkie składniki (z wyjątkiem jogurtu/śmietany, który dodawałam na sam koniec) mieszałam ze sobą jeszcze w trakcie, gdy zupa stała na kuchence delikatnie bulgocząc. Nie dodawałam też buraków. Od niedawna robię inaczej. Botwinkę gotuję w mniejszej ilości wody, dla wzmocnienia koloru i smaku dodaję dodatkowe […]