pomysł na obiad

  • Wołowina po koreańsku – przepis

    Wołowina po koreańsku – przepis

    Mniej niż pół godziny. Tyle właśnie wystarczy, aby przygotować niezwykle smaczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. I jak tu nie kochać kuchni azjatyckiej? Dobrej jakości mięso, warzywa, ryż, aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, do tego prostota i oszczędność czasu. Czy można chcieć więcej? wołowina po koreańsku mięso wołowe – dowolne (ok 250 g) olej do smażenia (u mnie…

  • Łosoś w sosie teriyaki domowej roboty

    Łosoś w sosie teriyaki domowej roboty

    Domowy sos teriyaki to genialny pomysł na wykorzystanie resztek warzyw z lodówki i tym samym stworzenie czegoś iście królewskiego. Serio! Sos, który świetnie smakuje nie tylko z łososiem, ale też z samymi warzywami na bazie których powstał. Jeśli dodać do tego ryż… mniam! Pomysł na przepis podsunął nam Julian Karewicz podczas warsztatów kulinarnych promujących platformę…

  • Fasolka po wietnamsku i zupa Tom Yum – azjatycki obiad w kilka minut

    Fasolka po wietnamsku i zupa Tom Yum – azjatycki obiad w kilka minut

    Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najbardziej zdrowych, wyrazistych i najsmaczniejszych na świecie. Tworzy ją mieszanka niezwykle aromatycznych przypraw, kontrastowych dodatków w postaci dużej ilości świeżych warzyw i owoców, ryżu i makaronu. Niestety, w Polsce kuchnia ta nie cieszy się dobrą sławą, choćby dzięki azjatyckim barom serwującym dania powstałe z produktów bardzo niskiej jakości,…

  • Makaron bavette alla puttanesca

    Makaron bavette alla puttanesca

    Trochę makaronu i kilka składników wystarczą, by w zaledwie kilka minut stworzyć wyborny, iście włoski posiłek. Makaron z sosem alla puttanesca, bo o nim dziś mowa, to jedno z najprostszych i najbardziej znanych potraw w słonecznej Italii. Jedna z teorii mówiących o tym, kto jest pomysłodawcą dania, mówi o pewnym właścicielu domu publicznego, miłośniku gotowania,…

  • Makaron i pesto z rukoli – prosty przepis na smaczny i szybki obiad

    Makaron i pesto z rukoli – prosty przepis na smaczny i szybki obiad

    Klasyczne pesto, znane wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, robi się z liści świeżej bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. U mnie wersja ciut tańsza, ale równie smaczna. Drogie orzeszki piniowe zastąpiłam znacznie tańszymi ziarnami słonecznika, parmezan – tańszym grana padano, zamiast bazylii dodałam ostrzejszą w smaku rukolę. Całość wzbogaciłam czymś, czego większość nie daje – sokiem z…

  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Kilkanaście minut przygotowywania, czterdzieści minut pieczenia czyli mniej niż godzina w kuchni i voila! – obiad gotowy. łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim łosoś norweski surowy (filet ok 300 g) szpinak baby (1 opak, można użyć mrożonego) czosnek (2 ząbki) masło (1 łyżka) sól i pieprz do smaku dowolna przyprawa do ryb (patrzcie na skład!)…

  • Sz jak szparagi… sałatka, zupa, chipsy i co jeszcze?

    Sz jak szparagi… sałatka, zupa, chipsy i co jeszcze?

    Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, zazwyczaj od końca kwietnia do połowy czerwca w zależności od pogody, a ta w tym roku niestety nie była dla nas zbyt łaskawa. Początki sezonu to zazwyczaj szparagi importowane, głównie z Hiszpanii, których cena niestety nie zachęca do zakupu i dochodzi do 25 zł za pęczek. Na szczęście na…

  • Kurczak Kung Pao według przepisu Ming Tsai

    Kurczak Kung Pao według przepisu Ming Tsai

    Nigdy nie byłam typem zakupoholiczki. Sklepy z ciuchami, butami czy torebkami odwiedzam zazwyczaj wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Zupełnie inaczej wygląda sprawa książek. Księgarnie i działy z książkami odwiedzam zawsze, niezależnie od tego, czy mam taką potrzebę czy nie (czyli zawsze ;)). Książki to książki, ich nigdy za wiele – historyczne, biegowe, podróżnicze, kulinarne…  Nie…

  • Pora na pora – 37 dzień na diecie dr Dąbrowskiej

    Pora na pora – 37 dzień na diecie dr Dąbrowskiej

    W końcu mogę to powiedzieć – pierwszy raz od kiedy jestem na diecie dr Dąbrowskiej, po 37 dniach, rozpiera mnie energia! Nie jest ona raczej wynikiem wpływu kuracji, a świadomością tego, że jeszcze tylko 5 dni i koniec! Gotować i eksperymentować w kuchni lubiłam od zawsze. Problem pojawił się kiedy podjęłam się wyzwania i przeszłam…

  • Prawdziwie grecka musaka – przepis

    Prawdziwie grecka musaka – przepis

    Musaka to jedna z najbardziej znanych, tradycyjnych potraw z których słynie Grecja. Podstawowymi składnikami tej śródziemnomorskiej zapiekanki są bakłażany, mięso mielone, pomidory, ziemniaki, sos beszamelowy i oczywiście aromatyczne przyprawy. Kiedy kilka lat temu byliśmy na Rodos, zupełnie przypadkowo natknęliśmy się na niewielką knajpkę schowaną z dala od głównych, uczęszczanych przez turystów ulic. Naszą uwagę zwrócił…