pomysł na lunch

  • Z wizytą w Sushi Bistro

    Z wizytą w Sushi Bistro

    Kuchnia azjatycka, szczególnie japońska nie znudzi mi się chyba nigdy, dlatego też, kiedy dostałam zaproszenie do restauracji Bistro Sushi, ucieszyłam się ogromnie. Nowe, nieznane mi wcześniej miejsce, a więc i nowy sushi master, a co za tym idzie – nowe smaki – oj tak, to lubię! Późnym popołudniem, przedzierając się przez zakorkowaną Warszawę, dotarliśmy do Ursusa,…

  • Szybka sałatka z paluszków krabowych

    Szybka sałatka z paluszków krabowych

    Dziś jeden z prostszych przepisów na lekką i pożywną sałatkę, idealną na lato. Prosta w wykonaniu, smaczna, może stanowić samodzielny posiłek, lub służyć jako dodatek do pieczywa, na przykład tostów. składniki: 1 ogórek długi (lub kilka gruntowych) 6-8 łodyżek dymki 6 paluszków krabowych surimi (dobrej jakości – tu warto porównać procent mięsa krabowego) 1 łyżka sezamu…

  • Bób na ciepło z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

    Bób na ciepło z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

    Były już szparagi, były truskawki, choć przyznam, że wyjątkowo paskudne w tym roku – kwaśne i zupełnie nietruskawkowe w smaku. Przyszła zatem pora na bób! Zielony, pachnący i świeży, 10 zł za kilogram, bynajmniej na razie. Z kilograma bobu zostało mi pół, resztę zaraz po ugotowaniu wciągnęły dzieci. Z „mojej” połowy zrobiłam na szybko pyszną…

  • Tatar z łososia z awokado

    Tatar z łososia z awokado

    Kawałek surowego łososia, dwie średniej wielkości szalotki, nieco szczypiorku, piękne, zielone, dojrzałe awokado, odrobina sosu sojowego i kilka tajnych składników dla podkręcenia smaku – to właśnie potrzeba, by zrobić fajne, szybkie i lekkie śniadanie. składniki: surowy łosoś szalotka szczypiorek awokado sos sojowy odrobina zielonej pasty curry (lub czegoś innego, co nada pikanterii) odrobina oleju sezamowego…

  • Makaron z zielonymi grillowanymi warzywami

    Makaron z zielonymi grillowanymi warzywami

    Pomysł na szybki i smaczny obiad? Ależ bardzo proszę! składniki: ugotowany makaron 300 g indyka pokrojonego w paski garść groszku cukrowego 1 średnia cukinia szczypta kurkumy szczypta curry ok 1-2 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu rybnego sól i pieprz do smaku śmietana 12% 1 łyżka oleju kokosowego starty parmezan Na oleju podsmażamy pokrojonego indyka,…

  • Sałatka z granatem, orzechami, miętą i kaszą kuskus

    Sałatka z granatem, orzechami, miętą i kaszą kuskus

    Przed nami kilkugodzinna podróż samochodem. Jedno jest pewne, prędzej czy później trzeba będzie się zatrzymać by rozprostować nogi i … zjeść drugie śniadanie. Przygotowałam się więc na tę okoliczność i wczoraj wieczorem zrobiłam smaczną, sycąca i prostą sałatkę, która z pewnością zaspokoi nasz głód. Sałatka z granatem, orzechami, balkonową miętą marokańską i kaszą kuskus to…

  • Wakacyjna sałatka z granatem

    Wakacyjna sałatka z granatem

    Zakupy w warszawskiej Hali Mirowskiej to czysta przyjemność, bynajmniej jeśli chodzi o ceny produktów. Piękne awokado za 2 zł, dorodne mango za 3 i spory granat za 1 zł… Tu zakupy robi się w ilościach hurtowych, dla siebie i dla znajomych. I tak z awokado powstanie dziś pyszne guacamole, z części mango koktajl, a pestki…

  • Zupa resztkowa z pieczonym groszkiem

    Zupa resztkowa z pieczonym groszkiem

    Zupa resztkowa to dobre określenie mojego dzisiejszego obiadu. To co znalazłam w lodówce, a co przestało być już piękne i jędrne, postanowiłam przerobić w pyszną zupę. Taki domowy fast food, tyle, że w zdrowszej wersji. Proste, sycące danie w zaledwie 20 minut. … a jeśli ktoś nie lubi zup o gęstej konsystencji, wystarczy, że doda…

  • Spaghetti ze szparagami w sosie carbonara

    Spaghetti ze szparagami w sosie carbonara

    Doczekałam się w końcu sezonu szparagowego! Wprawdzie szparagi jeszcze nie z naszej polskiej ziemi a wprost z Hiszpanii, ale nie ma co narzekać – smakowo są naprawdę świetne (w odróżnieniu od truskawek). Jeśli trafimy jeszcze na dobrą promocję, świetność ta jest podwójna 😉 Z ciekawostek – okazuje się, że największym producentem szparagów wcale nie są…

  • Czerwone curry z krewetkami po tajsku

    Czerwone curry z krewetkami po tajsku

    W poprzednim życiu, o ile wierzyć, że takowe istnieje, ewidentnie byłam Azjatką. Uwielbiam wszystkie połączenia smaków, które w azjatyckiej kuchni występują: ostry, słodki, kwaśny, gorzki i słony. Dzisiejsze danie, które przyrządził mój mąż (…i tu muszę przyznać – uczeń przerósł mistrza!) idealnie wpasowało się w mój gust. Wszystkie moje ulubione smaki znalazły się na jednym…