pomysł na deser
-
Zielony pudding chia
Nic nie cieszy kobiety tak bardzo jak zakupy – nowa kiecka, nowe buty, torebka, błyszczyk, woda perfumowana czy… nowa książka, niekoniecznie zawsze ambitna. O tak, tego nigdy za wiele! Nowa książka, szczególnie taka, która ułatwi nam życie, przynajmniej przez kilka dni. Kilka dni bez kombinowania i zastanawiania się co by tu dziś na obiad czy…
-
Rozetki – czyli co można wyczarować z mąki, jajek i wody
Przez zupełny przypadek, przeglądając kuchenne szafki mojej mamy natrafiłam na coś, co przypomniało mi moje dzieciństwo. Śmieszny, lekko wygięty metalowy pręt z przymocowaną do niego końcówką przypominającą kwiat kojarzył mi się z czymś słodkim, choć nie do końca wiedziałam z czym. Tak dawno to było… Lata ’80 i ’90 w których dane mi było się…
-
Bread pudding – czyli drugie życie pieczywa
Liczby nie kłamią. Według badań przeprowadzonych przez Bank Żywności, statystyczny Polak każdego roku wyrzuca ponad 52 kg jedzenia. Łącznie marnujemy 9 mln jedzenia. Tak! Milionów ton! Z jednej strony narzekamy, że na wiele rzeczy nas nie stać, a z drugiej – jakby nie patrzeć- wywalamy pieniądze do śmietnika. Paradoks wszechczasów! Dlaczego tak się dzieje? No…
-
Jamie Oliver i przepis na pomarańczowe tiramisu
Klasyczne tiramisu przygotowuje się z biszkoptów maczanych w mieszance kawy i amaretto oraz kremu z serka mascarpone, cukru i żółtka. Jamie Oliver w swojej książce „30 minut w kuchni” przedstawia swój pomysł na ten włoski deser. Całkowicie inny, choć równie ciekawy w smaku. Jako że weekend za pasem poproszona zostałam przez domowników o zrobienie deseru.…
-
Fit ciasto z orzechów w wersji wege
Inspiracją do zrobienia weekendowego ciasta do popołudniowej kawy, stała się dla mnie gazetka z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, która wpadła mi w ręce podczas ostatnich zakupów w Biedronce. Wśród nich – ciasto z orzechów i daktyli. No cóż… nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała składników i dobrała ich pod siebie. Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą, wzbogaconą…
-
Dżem z marchewki – wersja fit bez cukru
Dżem z marchewki, konfitura marchewkowa lub po prostu mus marchewkowy to od kilku dni absolutny hit w mojej kuchni. Banalnie prosty, niezwykle zdrowy i obłędnie pyszny deser! Świetnie smakuje w wersji schłodzonej, jedzony tak po prostu, łyżeczką prosto z pojemnika. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do naleśników i ciast, czy jako zdrowy zamiennik tradycyjnych…
-
Ciasto z fasoli – brownie w wersji fit
Ciasto z fasoli zwane też ciastem czekoladowym lub fasolowym brownie to ostatnio bardzo popularny deser wśród fit fighterów. I nie ma się co dziwić, bo ciasto jest faktycznie świetne w smaku, szybkie w przygotowaniu i proste jak budowa cepa. Na próżno szukać w nim mąki, niezdrowy cukier zastąpiony został energetycznym bananem, który nadał ciastu słodyczy.…
-
Domowa chałwa – prosty i szybki przepis z zaledwie dwóch składników
Żeby zjeść dobrą chałwę, wcale nie trzeba lecieć do Turcji czy Tunezji. Nie trzeba też iść do sklepu po gotowy produkt 🙂 Smaczną domową chałwę, pozbawioną sztucznych dodatków, ulepszaczy, wszelakich syropów glukozowo fruktozowych i kolejnych dawek cukru można zrobić samemu w domu. Wystarczą zaledwie dwa składniki – sezam i miód, ewentualnie nasze ulubione dodatki – pistacje, ziarna wanilii czy…
-
Domowe kulki bounty w wersji fit
Szum lazurowego oceanu, złoty, parzący w stopy piasek, błękitne niebo, rozłożony między palmami hamak… skojarzenie? Bounty, a jakże by inaczej, w końcu to smak raju 🙂 No cóż, poooobudka! Za oknem ani oceanu, ani piasku, niebo bardziej czarne niż niebieskie a hamaka nawet nie mam. Mam za to mleko i wiórki kokosowe, gorzką czekoladę, kilkanaście minut wolnego czasu…
-
Owoce smażone na maśle podane – pomysł na deser
Absolutnie wyjątkowy, absolutnie nietuzinkowy i nieziemsko smaczny deser – idealny dla wyjątkowej osoby… składniki: 1 łyżka masła (82%) 1 mango 1 banan 1/2 świeżego ananasa (lub z puszki) 1/2 grejpfruta sok z 1 limonki 2 łyżki cukru trzcinowego (lub zwykłego) szczypta proszkowanego imbiru szczypta proszkowanego kardamonu dodatki: lody śmietankowe, świeża bazylia lub mięta do dekoracji…