Obiad

  • Gulasz z papryką, pieczarkami i koprem włoskim

    Gulasz z papryką, pieczarkami i koprem włoskim

    Godzina intensywnych zajęć na siłowni, następnie ponad cztery godziny wiosennych prac ogródkowych i jeszcze dwie godziny spaceru z rodzinką. Należy się porządny obiad! Dziś gulasz z pęczakiem gotowany na dwa garnki. Jeden wegetariański dla mnie, drugi z mięsem wołowym dla pozostałych domowników. składniki: 3/4 kg wołowiny (użyłam pręgi wołowej, można także zamienić na wieprzowinę) –…

  • Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Po Świętach Wielkanocnych zostało mi w lodówce trochę jajek. Aby się nie zmarnowały, pomyślałam, że zrobię szakszukę, której nie jadłam już od wieków. Szakszuka (Shakshouka, arab. شكشوكة) w dosłownym tłumaczeniu oznaczająca „wielki bałagan, jest bardzo prostą, ale niezwykle smaczną i tanią potrawą kuchni arabskiej, głównie tunezyjskiej, marokańskiej i egipskiej. Gdybym miała krótko opisać to danie, powiedziałabym, że to jajka sadzone…

  • Przepis na najlepszy polski żurek

    Przepis na najlepszy polski żurek

    Nie ma świąt Wielkanocnych bez prawdziwego, polskiego żurku! Dobry żurek, to dobrej jakości wędzone mięso i dobrej jakości zakwas. Zakwas kilka razy próbowałam robić sama w domu, jednak nigdy nie wyszedł mi taki, jaki chciałam, dlatego też kupuję gotowca. Jeśli podobnie jak ja chcecie ułatwić sobie życie, wybierajcie droższe zakwasy. Ich koszt to ok 4-6 zł…

  • Makaron soba z warzywami

    Makaron soba z warzywami

    Wczoraj gościła u mnie Aneta. Była kawa, było ciasto, były pogaduchy, był i makijaż (Aneta jest wizażystką!). Czas leciał jak szalony, a że nie wiedzieć kiedy, z godzin przedpołudniowych zrobiła się pora obiadowa, na szybko przygotowałam więc makaron z warzywami. Zamiast zwykłego, pszennego makaronu, wybrałam gryczany, Soba. Co ciekawe, takiego makaronu nie trzeba gotować! Wystarczy zalać…

  • Kopytka – jedno danie w kilku odsłonach

    Kopytka – jedno danie w kilku odsłonach

    Kopytka, poznańskie „szagówki” to danie, które w moim domu rodzinnym pojawiało się najczęściej wtedy, gdy przyjeżdżała do nas babcia Basia. Za każdym razem podziwiałam ją za to, że chce jej się to robić, bo choć do zrobienia kopytek potrzebne są jedynie dwa składniki – ziemniaki i mąka, to cała ta zabawa z ugniataniem ciasta, wałkowaniem, krojeniem, gotowaniem…

  • Tajski street food w 10 minut – klasyczne Pad Thai

    Tajski street food w 10 minut – klasyczne Pad Thai

    Pad thai to jedno z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni, szczególnie tej serwowanej z mobilnych, ulicznych barów. Tajowie twierdzą, że prawdziwe pad thai musi zawierać w sobie trzy podstawowe smaki: kwaśny, które uzyskamy dzięki limonce, słony, który zawdzięczamy sosowi rybnemu i słodki, który zapewni nam miód lub cukier. Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wielkiej wprawy,…

  • Klopsiki z łososia i kaszy kuskus z warzywami

    Klopsiki z łososia i kaszy kuskus z warzywami

    Gdy na patelni smażymy lub w piekarniku pieczemy paluszki rybne w panierce, kupione w sklepie, zazwyczaj wydaje się nam, że zjemy smaczny a przede wszystkim zdrowy obiad. A tymczasem przysmak, który często serwujemy całej rodzinie często zawiera więcej chemii, niż samej ryby. Dla przykładu: Produkt tańszego producenta: panierka (35%), gładzica(20%), halibut (15%), mąka pszenna, olej roślinny, woda, skrobia ziemniaczana, błonnik grochowy,…

  • Tagliatelle ze szpinakiem, prażonymi płatkami migdałowymi i pestkami dyni

    Tagliatelle ze szpinakiem, prażonymi płatkami migdałowymi i pestkami dyni

    Dziś kaloryczne szaleństwo i jednocześnie porządna dawka węglowodanów oraz żelaza, ukrytego w szpinaku. Przepis jest banalnie prosty, wykonanie niemal błyskawiczne, a smak obłędny (o ile ktoś lubi szpinak). Do tej pory kluski posypywałam parmezanem, tym razem dodałam go do reszty składników, a makaron posypałam prażonymi płatkami migdałowymi i pestkami dyni. Że też ja nie wpadłam na to…

  • Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

    Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

    Cukinia, nazywana też kabaczkiem to nic innego, jak jedna z odmian dyni zwyczajnej. Na polskich stołach podawana jest w wersji surowej, gotowanej, duszonej, marynowanej, pieczonej lub smażonej. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych (100 g cukinii to ok 15 kcal), dzięki czemu są chętnie spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają witaminę B1, C, PP,…

  • Risotto czyli włoskie klimaty na talerzu

    Risotto czyli włoskie klimaty na talerzu

    Tak bardzo brakuje mi już słońca, że podświadomie wyszukuję potraw, które kojarzą mi się z ciepłymi krajami i wakacjami. Dziś padło na Włochy i popularne w tym kraju risotto. Wprawdzie bez dodatku wina i mięsa, ale równie smaczne. składniki (porcja dla 2 osób): 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 10 pieczarek brokuły 4 łyżki pestek…