napoje
-
Porzeczkowy koktajl na mleku migdałowym
Jak to dobrze, że mam tak pojemną zamrażalkę! Nie ma nic przyjemniejszego niż w sezonie jesienno-zimowym cieszyć się smakiem letnich rarytyasów. Czarne porzeczki zebrane z działki rodziców nie mają w sobie równych. Koktajle warzywne lub warzywno-owocowe zazwyczaj robię na bazie wody lub soku ze świeżo wyciśniętych cytrusów. Koktajle owocowe na bazie soku, wody lub jogurtu…
-
Zielone koktajle – szybkie, smaczne i proste
Zielone koktajle podbiły świat! Polecają je dietetycy, piją je celebryci i fani zdrowego odżywiania. Piją je także dzieci. I nie ma się co temu dziwić. Zmiksowane warzywa i/lub owce to smaczny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi porządnej dawki witamin i składników mineralnych i to w najlepszej postaci, z surowych produktów. Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty,…
-
Pomarańczowy koktajl wzmacniający
Jesień bywa piękna i kolorowa, niestety bywa też i zdradliwa. Piękne słońce doskonale kamufluje faktyczną temperaturę. Chłodny wiatr cicho rozkłada na łopatki tego, który właśnie pokonuje kolejne kilometry zaplanowanego treningu. Rozgrzany zawodnik z lekko spoconą koszulką niemal na bank następnego dnia odczuje skutki swojego optymizmu (skoro słońce to musi być ciepło) i głupoty jednocześnie (kurtka przeciwwiatrowa…
-
Narodowy drink turecki – Ayran, idealny na upały!
Podróże, podróże, podróże… UWIELBIAM! Za różnorodność, za kolory, za klimat, za widoki, za kuchnię. Wszędzie inaczej. Kilka lat temu wybrałam się do niewielkiej tureckiej miejscowości Icmeler, położonej na przedmieściach portowego miasta Marmaris. Przepiękna miejscowość, z jednej strony otoczona górami porośniętymi lasem sosnowym, z drugiej, Morzem Egejskim. To właśnie tu pierwszy raz spotkałam się z białym napojem,…
-
Koktajl karaibski
Od dłuższego czasu, punkt 12 każdego dnia piję koktajl. Za każdym razem inny, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką – świeże warzywa, owoce, suszone owoce, nasiona i pestki, orzechy, migdały. Owe koktajle traktuję jako drugie śniadanie, dodatkową porcję witamin i składników mineralnych, a tego nigdy za wiele. Dziś koktajl karaibski. Chude mleko…
-
Chia Fresca – naturalny dopalacz
Szałwia hiszpańska, zwana potocznie chia to prawdopodobnie najbardziej odżywcze ziarna na świecie. Te niepozorne, małe ziarenka są niezwykle bogatym źródłem kwasów Omega 3 i 6, antyoksydantów, błonnika oraz wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Chia uprawiana była już za czasów Azteków i Majów, nadal tradycyjnie używana jest w południowo-zachodniej części USA i Meksyku, gdzie stanowi główny…
-
Zielony koktajl z młodego jęczmienia
Kolejny pomysł na zielony koktajl, tym razem z dodatkiem młodego jęczmienia, który jest obecnie jednym z najpopularniejszych środków dietetycznych wśród celebrytów. Wprawdzie celebrytką nie jestem, ale wszelakie diety nie są mi obce 😉 Co to jest ten młody jęczmień? Jest to roślina uprawiana na terenach prastarych, wyschniętych jezior słodkowodnych. Kilkudniowe łodyżki ścina się, płucze i…
-
Zielony koktajl z selera naciowego i pomarańczy z dodatkiem spiruliny
Od jakiegoś czasu panuje szał na zielone koktajle, bo modne, bo zdrowe. Moda ma niestety to do siebie, że lubi się szybko zmieniać. Mam jednak nadzieję, że ta pozostanie na dłużej. Zdrowie? Warto o nie dbać. Po prostu. Takie domowej roboty koktajle czy to warzywne czy owocowe są bardzo zdrowe. Nie są one poddane żadnej obróbce termicznej…
-
Koktajl z pieczonych buraków, truskawek i maślanki
Tanie, smaczne, lekkostrawne, niskokaloryczne, nie powodujące alergii, ale jednocześnie bogate w witaminy i cenne składniki mineralne – takie są właśnie buraki. Badania przeprowadzone przez naukowców pod kierownictwem Amrity Ahluwalii z University of Exeter w Wielkiej Brytanii udowodniły, że zawarte w burakach azotany rozszerzają naczynia krwionośne, przez co wzrasta ukrwienie serca i jednocześnie obniża się wchłanianie tlenu podczas wysiłku…
-
Owsiankowo-truskawkowy koktajl energetyczny
Nie ma to jak przywitać nowy dzień, porządną dawką energii w postaci owsianki do picia. No powiedzmy, że to taka owsianka, bo w wersji na zimno i o nieco innej konsystencji. W typowej owsiance, płatki owsiane wrzucamy do mleka, całość gotujemy aż płatki zmiękną, a do powstałej gęstej (lub mniej gęstej jak kto woli) papki dodajemy dowolne…