makarony
-
Fusilli z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i halloumi
Wczorajsze 38 stopni w cieniu zupełnie pozbawiły mnie chęci gotowania. Obiad zrobiłam z rozsądku, coś w końcu jeść trzeba, grunt to nie stać nad buchającą znad kuchenki parą. Makaron to jest to! Wrzucasz do gotującej się wody i czekasz, popijając przy tym chłodną lemoniadę. Na szybko jakiś pseudo sos. W lodówce tuńczyk, rozpoczęty słoik pomidorów, szpinak…
-
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym
Podczas zeszłotygodniowego zbierania jagód, udało mi się znaleźć także nieco kurek i podgrzybków. Podgrzybki oczywiście już się suszą – będą idealnym dodatkiem do zimowego bigosu, a kurki wrzuciłam na patelnię, dodałam kilka składników i tym sposobem powstał prosty, smaczny i szybki obiad. składniki: dowolny makaron (czyli co kto lubi, co kto może, kto co ma) 1 łyżka oleju…
-
Makaron z domowym pesto z rukoli
Pesto z rukoli to alternatywa do klasycznego pesto, którego głównym składnikiem jest bazylia. Rukolowa wersja jest równie intensywnie zielona co bazyliowa, ale ma nieco inny smak. Orzechy pinii, które są niestety bardzo drogie zastąpiłam tańszymi migdałami, choć można pokusić się także o słonecznik czy pestki dyni. Sposób przygotowania domowego pesto jest bardzo prosty, wystarczą dobrej…
-
Tagliatelle ze szpinakiem, prażonymi płatkami migdałowymi i pestkami dyni
Dziś kaloryczne szaleństwo i jednocześnie porządna dawka węglowodanów oraz żelaza, ukrytego w szpinaku. Przepis jest banalnie prosty, wykonanie niemal błyskawiczne, a smak obłędny (o ile ktoś lubi szpinak). Do tej pory kluski posypywałam parmezanem, tym razem dodałam go do reszty składników, a makaron posypałam prażonymi płatkami migdałowymi i pestkami dyni. Że też ja nie wpadłam na to…