kuchnia włoska

Cukiniowa zapiekanka z serem i chorizo

Jak dla mnie – posiłek idealny. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch jak i romantyczną kolację (tu obowiązkowo dobre włoskie wino!). Zapiekanka z cukinii to nieszablonowy sposób korzystania z dobrodziejstw i smaków włoskiej kuchni. Smaki znane z pizzy można odnaleźć także w zupełnie innych potrawach. Zachęcam do cukiniowych eksperymentów 🙂 potrzebne nam będą (porcja […]

Red Bull Air Race, totalnie zakorkowana Gdynia i smaczna pizza

Gdynia. Dwa dni szaleństw, dwa dni totalnych korków, a wszystko to za sprawą Red Bull Air Race, który ściągnął do miasta setki tysięcy osób. Aby nie pchać się do ścisłego centrum, gdzie porzucenie samochodu graniczyłoby z cudem, zaparkowaliśmy w Orłowie, przy jednym z centrów handlowych, skąd udaliśmy się na plażę, możliwie blisko miejsca rozgrywania podniebnych rywalizacji. […]

Tagliatelle z czerwoną cebulą, czosnkiem i cukinią

Dziś temperatura za oknem dochodziła do +34 °C. W domu wcale nie było lepiej, bo zaledwie cztery stopnie mniej, przez co zupełnie nie miałam siły na długie gotowanie. Poza tym, w poniedziałki zazwyczaj do obowiązków dochodzi sprzątanie po weekendzie, niezależnie od tego czy w weekend byliśmy w domu czy nie, przez co dzień znowu się skraca. Do tego […]

Summer ice coffee

Wszyscy taką mają, mam i ja 😉 Banalnie prosta i bardzo smaczna orzeźwiająca kawa w wersji letniej, która zawsze kojarzy mi się z wakacjami. Od razu uprzedzam, że schodzi w mgnieniu oka, więc od razu lepiej przygotować jej więcej, tak by była zawsze pod ręką 🙂 składniki: zaparzona kawa mleko lody kostki lodu Kawę (najlepiej w większej […]

Vapiano i prawdziwie włoskie jedzenie

Dziś jest pierwsza niedziela, kiedy to mogłam pospać naprawdę długo. Cotygodniowe niedzielne treningi grupowe, które odbywały się rano przeniesione zostały na sobotnie godziny wieczorne, co niezmiernie mnie cieszy. Korzystając więc z okazji, że nie muszę walczyć ani z budzikiem ani z moimi powiekami, które czasami odmawiają współpracy, spałam dziś do 11. Reszta domowników jakby solidarnie, także przywitała […]

Sycylijska caponata z orzechami włoskimi

Caponata, to słynna sycylijska potrawa, której głównym składnikiem jest bakłażan. We Włoszech częściej serwowana jako dodatek do dań rybnych, rzadziej jako główna potrawa. W Polsce zazwyczaj podawana z pieczywem. Pomimo iż jest to danie warzywne, wydaje się ono dość ciężkie, a to za sprawą bakłażana, który podczas smażenia niczym gąbka wchłania każdą ilość tłuszczu, dlatego […]