kuchnia włoska
-
Makaron bavette alla puttanesca
Trochę makaronu i kilka składników wystarczą, by w zaledwie kilka minut stworzyć wyborny, iście włoski posiłek. Makaron z sosem alla puttanesca, bo o nim dziś mowa, to jedno z najprostszych i najbardziej znanych potraw w słonecznej Italii. Jedna z teorii mówiących o tym, kto jest pomysłodawcą dania, mówi o pewnym właścicielu domu publicznego, miłośniku gotowania,…
-
Lato zamknięte w słoiku czyli przepis na suszone pomidory
Od kiedy tylko sięgam pamięcią, moja mama każdego roku przygotowywała przetwory na zimę. Po pierwsze dlatego, że w sklepach rzadko dostępne były takie rarytasy, po drugie dlatego, że jeśli już można je było kupić to były drogie albo nie było w czym wybierać, po trzecie dlatego, że tak robiła i moja babcia i prababcia i…
-
Makaron i pesto z rukoli – prosty przepis na smaczny i szybki obiad
Klasyczne pesto, znane wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, robi się z liści świeżej bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. U mnie wersja ciut tańsza, ale równie smaczna. Drogie orzeszki piniowe zastąpiłam znacznie tańszymi ziarnami słonecznika, parmezan – tańszym grana padano, zamiast bazylii dodałam ostrzejszą w smaku rukolę. Całość wzbogaciłam czymś, czego większość nie daje – sokiem z…
-
Bruschetta – przepis na pyszne włoskie danie w nowej odsłonie
Bruschetta to jedna z najbardziej znanych i lubianych włoskich przekąsek. Jej podstawą jest chrupiące, najczęściej grillowane i jeszcze ciepłe pieczywo, natarte czosnkiem, polane sporą ilością oliwy. Dodatkami – zazwyczaj pokrojone w kostkę pomidory, świeże zioła, sól i świeżo mielony pieprz. Niektórzy dodają mozzarellę, parmezan albo ricottę. Ja standardowo, robię ją „po swojemu”. składniki: 2-3 pomidory 2 ząbki…
-
Risotto z borowikami
Kiedy usłyszałam w mediach, że w lasach więcej jest grzybów niż grzybiarzy pomyślałam sobie, że warto sprawdzić tę informację osobiście, tym bardziej, że grzybobranie ma na mnie bardzo dobry wpływ – wycisza mnie, relaksuje i poprawia nastrój. Tak się złożyło, że akurat byliśmy w mojej rodzinnej Bydgoszczy, więc nadarzyła się okazja, by w większym gronie wybrać się do…
-
Spaghetti ze szparagami w sosie carbonara
Doczekałam się w końcu sezonu szparagowego! Wprawdzie szparagi jeszcze nie z naszej polskiej ziemi a wprost z Hiszpanii, ale nie ma co narzekać – smakowo są naprawdę świetne (w odróżnieniu od truskawek). Jeśli trafimy jeszcze na dobrą promocję, świetność ta jest podwójna 😉 Z ciekawostek – okazuje się, że największym producentem szparagów wcale nie są…
-
Makaron z domowym pesto z rukoli
Pesto z rukoli to alternatywa do klasycznego pesto, którego głównym składnikiem jest bazylia. Rukolowa wersja jest równie intensywnie zielona co bazyliowa, ale ma nieco inny smak. Orzechy pinii, które są niestety bardzo drogie zastąpiłam tańszymi migdałami, choć można pokusić się także o słonecznik czy pestki dyni. Sposób przygotowania domowego pesto jest bardzo prosty, wystarczą dobrej…
-
Włoskie Minestrone – pomysł na szybki i pożywny obiad
Minetrone, to popularna we Włoszech gęsta zupa, przyrządzana ze świeżych, sezonowych warzyw. Co ciekawe, na minestrone nie ma jednego, konkretnego przepisu. Mówi się, że jest ich tyle, ile jest regionów w słonecznej Italii. I coś w tym jest, bo co przepis, to inne składniki i nieco inny sposób przyrządzania. We wszystkich jednak przepisach znajduje się informacja,…
-
Tagliatelle ze szpinakiem, prażonymi płatkami migdałowymi i pestkami dyni
Dziś kaloryczne szaleństwo i jednocześnie porządna dawka węglowodanów oraz żelaza, ukrytego w szpinaku. Przepis jest banalnie prosty, wykonanie niemal błyskawiczne, a smak obłędny (o ile ktoś lubi szpinak). Do tej pory kluski posypywałam parmezanem, tym razem dodałam go do reszty składników, a makaron posypałam prażonymi płatkami migdałowymi i pestkami dyni. Że też ja nie wpadłam na to…
-
Najprostsze spaghetti na świecie
No już szybciej i prościej się nie da. Makaron razowy, do tego odrobina masła, nieco sera, czyli porządna dawka energii na resztę dnia. Wszyscy zadowoleni, weekend idealny. Tyle na dziś 🙂 składniki: makaron razowy masło (82%) parmezan (lub inny ser twardy) Ugotowany (al dente) i odcedzony makaron mieszamy z odrobiną masła. Przekładamy na talerz i…