kuchnia wegańska

  • Zupa-krem pomidorowo-pietruszkowy

    Zupa-krem pomidorowo-pietruszkowy

    Dziś podobno jest „Blue Monday”, najbardziej depresyjny dzień w roku. Szczerze mówiąc, jakoś tego nie zauważyłam. Dzieci zresztą też nie bo od rana latały jak nakręcone, pełne dziwnych pomysłów. Depresja? Ani trochę! Tak więc mimo „Blue Monday” depresji nie miałam. Powiedzieć śmiało mogę, że w kuchni szalałam. Z tego szaleństwa powstał krem fajny, bo przepis okazał…

  • Chipsy jarmużowe – hit czy kit?

    Chipsy jarmużowe – hit czy kit?

    Zacznijmy od tego co to jest ten jarmuż? A no jarmuż, który już w starożytności był jednym z najpopularniejszych warzyw zielonych w Europie to odmiana kapusty. Charakteryzuje się podłużnymi, dość twardymi i mocno pofałdowanymi liśćmi w kolorze zielonym bądź fioletowym. Obecnie jarmuż znajdziemy w tradycyjnych potrawach kuchni holenderskiej, brazylijskiej czy portugalskiej. W Polsce na długo zapomniany, dziś…

  • Aromatyczne curry z dyni w wersji wege

    Aromatyczne curry z dyni w wersji wege

    Ostatnie dni sprawiły, że na chwilę zapomniałam jaką mamy porę roku. Dzisiejsza pogoda przypomniała mi jednak, że nadeszła jesień. Mgliście, szaro a na dodatek chłodno. Postanowiłam zatem zrobić na obiad coś lekkiego, ale jednocześnie rozgrzewającego. No i kolorowego. Być może właśnie ta dzisiejsza, jesienna pogoda sprawiła, że od razu na myśl przyszło mi zrobienie dania…

  • Październikowy sok warzywno-owocowy

    Październikowy sok warzywno-owocowy

    Nie ma to jak wrócić z treningu i napić się pysznego i schłodzonego soku własnej roboty. Nie dość, że sok taki świetnie gasi pragnienie, to jeszcze jest mega zdrowy. Zawiera sporą dawkę wit C., która chroni przed spadkiem odporności, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym. Pomarańcze i jabłka sprawiły, że sok jest słodki, nie ma więc potrzeby…

  • W walce z upałem – owocowy napój przetrwania

    W walce z upałem – owocowy napój przetrwania

    Nie dołączę do grona maruderów. Nie będę narzekać, że za gorąco, nie będę marudzić, że nie ma czym oddychać… Dziś dołączam do walczących z upałem! Siedzę więc w domu, sączę pyszny, orzeźwiający napój! Póki co jest dobrze! Pysznie, zdrowo, lekko, energetycznie i dietetycznie 🙂 składniki: 1 kg kwaśnych jabłek 1 kg pomarańczy 1 ananas 1 cytryna…

  • Mus z kaszy jaglanej i awokado z dodatkiem granatu

    Mus z kaszy jaglanej i awokado z dodatkiem granatu

    Jakiś czas temu przeglądając dodatek do Gazety Wyborczej – „Palce lizać”, natknęłam się na fajny przepis, którego autorem jest Marek Zaremba. Bardzo lubię połączenie składników, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują, po czym okazuje się, że jest to połączenie idealne. Przepis nieco zmodyfikowałam. W zasadzie nie wiem czy owo danie zaklasyfikować jako…

  • Owocowe szaszłyki

    Owocowe szaszłyki

    No i nie mogłam się powstrzymać! Kupiłam truskawki! Choć szklarniowe i importowane z Włoch, to muszę przyznać, że były całkiem smaczne i naprawdę truskawkami smakowały. Wprawdzie to nie to samo, co nasze polskie prosto z pola, no ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Dokupiłam jeszcze mango, kiwi…

  • Sycylijska caponata z orzechami włoskimi

    Sycylijska caponata z orzechami włoskimi

    Caponata, to słynna sycylijska potrawa, której głównym składnikiem jest bakłażan. We Włoszech częściej serwowana jako dodatek do dań rybnych, rzadziej jako główna potrawa. W Polsce zazwyczaj podawana z pieczywem. Pomimo iż jest to danie warzywne, wydaje się ono dość ciężkie, a to za sprawą bakłażana, który podczas smażenia niczym gąbka wchłania każdą ilość tłuszczu, dlatego…