kuchnia wegańska

  • Kopytka – jedno danie w kilku odsłonach

    Kopytka – jedno danie w kilku odsłonach

    Kopytka, poznańskie „szagówki” to danie, które w moim domu rodzinnym pojawiało się najczęściej wtedy, gdy przyjeżdżała do nas babcia Basia. Za każdym razem podziwiałam ją za to, że chce jej się to robić, bo choć do zrobienia kopytek potrzebne są jedynie dwa składniki – ziemniaki i mąka, to cała ta zabawa z ugniataniem ciasta, wałkowaniem, krojeniem, gotowaniem…

  • Żeby ludzie byli najedzeni, a krowom żyło się dostatniej czyli wizyta w Krowarzywa

    Żeby ludzie byli najedzeni, a krowom żyło się dostatniej czyli wizyta w Krowarzywa

    Ścisłe centrum, sąsiedztwo „Dzień dobry TVN” i zupełnie niepozorny lokal, za to istny raj dla tych, co to mięsa ani produktów pochodnych do ust nie wezmą. O czym mowa? Krowarzywa to niewielki lokal, który specjalizuje się w nietypowej kuchni wegańskiej. Okazuje się, że moda na burgery dotarła także do świata wegan i wegetarian. Serwowane tu…

  • Jaglak – zdrowsza wersja jabłecznika

    Jaglak – zdrowsza wersja jabłecznika

    Babskie spotkania zawsze są cudowne i zawsze wnoszą do naszego życia coś nowego. Do środowej kawki, Izka upiekła ciasto. I to nie byle jakie, ale dietetyczne! Przecież od zawsze i zawsze większość z nas jest na diecie, więc żadne tam kremy i cukier. Na dodatek owo dietetyczne ciasto, okazało się być zdrowym ciastem, gdyż powstało z kaszy…

  • Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem

    Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem

    W większości polskich sklepów znaleźć całkiem pokaźny asortyment produktów importowanych, w tym owoce. Niemal wszystkie wyglądają pięknie i egzotycznie, jednak nie zawsze są smaczne. Granat, który dość często gości w mojej kuchni to przykład owocu, który z kolei do urodziwych nie należy, za to smakuje wybornie. Jest on zaliczany do grupy tzw. „superowoców”, co oznacza, że…

  • Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

    Potrawka z cukinii i fasolki szparagowej z pęczakiem

    Cukinia, nazywana też kabaczkiem to nic innego, jak jedna z odmian dyni zwyczajnej. Na polskich stołach podawana jest w wersji surowej, gotowanej, duszonej, marynowanej, pieczonej lub smażonej. Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych (100 g cukinii to ok 15 kcal), dzięki czemu są chętnie spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Zawierają witaminę B1, C, PP,…

  • Bezmięsne spring rolls z chrupiącą marchewką i mango

    Bezmięsne spring rolls z chrupiącą marchewką i mango

    Dziś wpadł mi w ręce przepis Jana Paszkowskiego, którego znalazłam w gazetce Piotr i Paweł. Azjatyckie klimaty uwielbiam, wszystkie składniki do dzisiejszej przekąski miałam w domu więc od razu wzięłam się do roboty. Spring rollsy, bo o nich dziś mowa, zwane także sajgonkami lub wiosennymi naleśnikami to bardzo popularne danie kuchni azjatyckiej. Nadziewane zazwyczaj nadzieniem…

  • Zielony koktajl z selera naciowego i pomarańczy z dodatkiem spiruliny

    Zielony koktajl z selera naciowego i pomarańczy z dodatkiem spiruliny

    Od jakiegoś czasu panuje szał na zielone koktajle, bo modne, bo zdrowe. Moda ma niestety to do siebie, że lubi się szybko zmieniać. Mam jednak nadzieję, że ta pozostanie na dłużej. Zdrowie? Warto o nie dbać. Po prostu. Takie domowej roboty koktajle czy to warzywne czy owocowe są bardzo zdrowe. Nie są one poddane żadnej obróbce termicznej…

  • Zielona fasolka po azjatycku z makaronem udon

    Zielona fasolka po azjatycku z makaronem udon

    Zdarza się, że nie mam ani przygotowanego, ani zaplanowanego obiadu. Rzadko bo rzadko, ale się zdarza. Najprościej byłoby albo kupić jakiegoś gotowca, którego w domu trzeba będzie jedynie podgrzać, albo iść do restauracji. Problem w tym, że zazwyczaj gotowce nafaszerowane są różnymi konserwantami i polepszaczami smaku, nie są wcale ani zdrowe, ani smaczne. Z kolei wyjście do…

  • Wegańskie niebiańskie Rafaello

    Wegańskie niebiańskie Rafaello

    Nie tak dawno, zaopatrzyłam się w bakalie, niemal w ilościach hurtowych. W kuchni wykorzystuję je dość często, codziennie daję je także do śniadaniówek moich dzieci. Są one świetnym zamiennikiem wszelakich batonów i czekoladek, taka zdecydowanie zdrowsza wersja słodyczy. Jako że jest piątek, zrobiłam na weekend bardzo smaczny i zdrowy deser wegański. Jajka zastąpiłam siemieniem lnianym…

  • Makaron z soczewicą w sosie marchewkowo-pomidorowym i trawą cytrynową

    Makaron z soczewicą w sosie marchewkowo-pomidorowym i trawą cytrynową

    Oj tak! Makaron! Tego dziś moja dusza pragnęła! Jako, że od ponad 3 miesięcy nie jem mięsa (z wyjątkiem ryb, chociaż kiedyś, być może i z tego zrezygnuję) staram się jeść jak najwięcej warzyw strączkowych, które mogą być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Wprawdzie jest to białko niepełnowartościowe, gdyż nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów w odpowiedniej…