kuchnia wegańska

Zdrowe, domowe trufle z kaszy jaglanej

Wegańskie trufle, to kolejny pomysł Gosi Ruszkowskiej, który realizowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych Ulicy Ekologicznej. składniki na zdrowe trufle, fot. Joanna Schrade Pyszne, zdrowe, słodkie, choć bez dodatku cukru i bajecznie kolorowe kulki, to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Wystarczy kilka prostych składników – kasza jaglana, nieco orzechów nerkowca, suszone śliwki i gorzka czekolada, do tego […]

Zupa resztkowa z pieczonym groszkiem

Zupa resztkowa to dobre określenie mojego dzisiejszego obiadu. To co znalazłam w lodówce, a co przestało być już piękne i jędrne, postanowiłam przerobić w pyszną zupę. Taki domowy fast food, tyle, że w zdrowszej wersji. Proste, sycące danie w zaledwie 20 minut. … a jeśli ktoś nie lubi zup o gęstej konsystencji, wystarczy, że doda […]

Wegańskie czary mary w Kuchni Spotkań

Warsztaty kulinarne to nie tylko wspólne gotowanie zazwyczaj nieznanych nam wcześniej potraw, ale też możliwość poznania ciekawych ludzi. Tak było i tym razem. Gosia Ruszkowska, prowadząca warsztaty praktyczne to prawdziwy wulkan pozytywnej energii, dziennikarka, przewodniczka warszawska, weganka z długoletnim stażem, która o kuchni roślinnej wie niemal wszystko (zapraszam do odwiedzenia fejsbukowej Gosi strony Mead Ladies). […]

Zielona zupa z bobu i bazylii

Zupy, to dania absolutnie wyjątkowe. Coraz częściej w restauracjach i na naszych stołach zamiast tradycyjnych, rzadkich zup pojawiają się te o gęstej, kremowej konsystencji. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i bardziej syte. Po zjedzeniu jednej porcji takiego kremu, już raczej nikt nie powie, że zupa przeleciała i nadal jest się głodnym. Jednymi z mich ulubionych […]

Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami

Polubiłam ostatnio kremy. Polubiłam je do tego stopnia, że robię je codziennie. Każdego dnia inny, a to dlatego, że nie jest to rosół, który powinien pyrtać się dobre 8 godzin na wolnym ogniu.Tu wystarczy 15 minut, max 30 w zależności od zupy, więc nie jest do żaden złodziej czasu. A zupki smaczne, treściwe i mega […]

Aromatyczny krem z soczewicą

Odkąd ponownie zaprzyjaźniłam się z mięsem (choć słowo przyjaźń w tym przypadku jest mocno przesadzone), rzadziej sięgam po wszelakie warzywa strączkowe. Brak pomysłu, a przede wszystkim brak czasu w miniony piątek sprawił, że postanowiłam zrobić szybki obiad. Ekspresowy rekonesans w lodówce i spiżarni wskazał mi drogę, którą podążałam przez ponad rok, będąc na diecie semiwegetariańskiej […]

Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów

Podczas sobotniego festiwalu Food Blogger Fest (relacja dla zainteresowanych), w którym miałam okazję uczestniczyć poznałam Anię, która twierdzi, że ciecierzycę potrafi przygotować na milion sposobów. Zaciekawił mnie temat, gdyż moje pomysły co do wykorzystania strączka póki co ograniczają się do zrobienia kilku sałatek, hummusu, przekąski i zupy. Podczas wspólnych warsztatów, z dostępnych składników Ania zrobiła […]

Chickpeas snack czyli prosta fit przekąska

Ciecierzyca, zwana także grochem włoskim kojarzona jest przede wszystkim z hummusem, niezwykle popularną i smaczną pastą, której jest głównym składnikiem. Ta niepozornie wyglądająca roślina strączkowa bogata jest w witaminy A, E, B1, B2 i PP i składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, wzmacnia odporność organizmu, […]

Koktajl energetyczny zamiast kawy

Piątek. Obudziłam się dziś z bólem głowy i uczuciem, jakbym balowała calusieńką noc. Ewidentnie wysokie ciśnienie próbuje pokazać kto dziś rządzi. Od rana każdy ratuje się kawą. Biurowe ekspresy nie nadążają, a w Costa i Starbucks kolejki są dwa razy dłuższe niż zazwyczaj. Ja zamiast kawy na szybko zrobiłam koktajl energetyczny. Banan, mleko kokosowe i kardamon powinny […]

Najprostsza i najsmaczniejsza szarlotka na świecie – szarlotka sypana

Weekend się zbliża, czas więc na ciasto. Tym razem nieco inne, bo z cukrem, co u mnie jest raczej rzadkością. Ci co mogą niech jedzą, Ci co nie mogą niech żałują, bo ciasto jest po prostu przepyszne! Dla nikogo zaskoczeniem nie będzie, jak powiem, że podstawą szarlotki są jabłka. Najlepiej sprawdzają się odmiany nieco twarde i […]