kuchnia wegańska

Dieta dr Dąbrowskiej a bieganie i wyniki badań

Dieta dr Dąbrowskiej, dzień 17. Szczerze mówiąc, nie wiem nawet kiedy to zleciało. Czasem pod górę, czasem z górki, grunt że do przodu. Zmiany, które zaobserwowałam po siedemnastu dniach diety: wcześniej podwyższone żelazo obniżyło się o ponad połowę lekko podwyższony cholesterol obniżył się o 15% i osiągnął wartość w zakresie normy wyraźnie zmniejszył się cellulit na udach spadek […]

Dieta Dąbrowskiej – dzień 9 – co jeść by się najeść

Dieta Dąbrowskiej – dzień 9 Odkąd pamiętam zawsze lubiłam gotować. Eksperymentować podczas gotowania, pokochałam później. Nie jest problemem ugotować posiłek na sto różnych sposobów z dodatkiem warzyw, problem zaś staje się przygotowanie jednego posiłku, który składa się wyłącznie z warzyw. I tu właśnie zaczął się mój problem… Marchew, burak, seler, pietruszka, chrzan, rzodkiew, rzepa, kalarepa, […]

Jamie Oliver gotuje – zielone curry i sałatka kimchi z rzodkiewki

Zielone curry z fasolką szparagową, bez użycia sklepowej, gotowej pasty to propozycja obiadowa jaką znalazłam w książce Jamie Oliver „30 minut w kuchni”. Pikantna, syta, mocno aromatyczna i niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Śmiało mogę powiedzieć, że to jedno z najsmaczniejszych curry jakie do tej pory jadłam. 2-3 cm świeżego imbiru kawałek papryczki chilli […]

Kremowa zupa z dyni i pieczonych batatów

Pierwszą dynię w tym roku kupiłam dobry miesiąc temu. W międzyczasie zmajstrowałam już ze dwa kremy ze sprawdzonego przepisu, puree do obiadu, muffinki o które dopominały się dzieciaki, a wczoraj z racji pojawienia się gości, sernik dyniowy, o którym będzie oddzielny post, oraz kolejną zupę, choć tym razem w nowej, ulepszonej wersji z pieczonymi batatami i tymiankiem. Niewielka modyfikacja zupy […]

Wegański budyń dyniowo-śliwkowy

Wczoraj na obiad zupa dyniowa (według przepisu), dziś też coś z dyni, tyle, że w wersji na słodko – budyń dyniowo-śliwkowy w wersji wege. Taki to u nas początek jesieni 🙂 składniki: ok 500 g dyni (pozbawioną miąższu i skóry) 150 g śliwek kalifornijskich suszonych ok 10 daktyli 1-2 łyżki kakao holenderskiego (lub karobu) 2 łyżki […]

Paprykarz jaglany

Ostatnio zaczęłam nieco eksperymentować z kaszą jaglaną. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia pasty, dodatku do pieczywa i jakby nie patrzeć, zamiennika masła. Paprykarz jaglany, bo o nim mowa, powstał z resztek jedzenia, które zostały mi z sałatki (o niej będzie już niebawem) – papryki i kaszy, kilku innych dodatków, które miałam w domu i kilku […]

Bób na ciepło z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Były już szparagi, były truskawki, choć przyznam, że wyjątkowo paskudne w tym roku – kwaśne i zupełnie nietruskawkowe w smaku. Przyszła zatem pora na bób! Zielony, pachnący i świeży, 10 zł za kilogram, bynajmniej na razie. Z kilograma bobu zostało mi pół, resztę zaraz po ugotowaniu wciągnęły dzieci. Z „mojej” połowy zrobiłam na szybko pyszną […]

Pasta z chwasta i inne cuda na warsztatach z Kuchnią Ekologiczną

Kiedy jedni dwoją się i troją, by pozbyć się chwastów ze swego ogródka, Gosia Ruszkowska z wiklinowym koszem w ręku, jakby na przekór, przeczesuje opuszczone, warszawskie tereny działkowe w ich poszukiwaniu, byśmy na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Ulicę Ekologiczną mogli przygotować dania, o których większość z nas nawet nie śniła… I tak oto, w porządnie […]

Przysmak japoński – kiszone rzodkiewki

Ekspertem w dziedzinie kiszenia zawsze była u nas moja mama. Kiedy zbliżał się sezon ogórkowy, samochodem jeździliśmy na Kielecką w Bydgoszczy, gdzie znajdowała się giełda dla hurtowników i gdzie zaopatrywali się właściciele sklepów zwanych warzywniakami. Wprawdzie sklepu nie posiadaliśmy, ale ogórki gruntowe i całe zestawy do kiszenia kupowaliśmy w konkretnych ilościach, jakby nie patrzeć – […]

Wakacyjna sałatka z granatem

Zakupy w warszawskiej Hali Mirowskiej to czysta przyjemność, bynajmniej jeśli chodzi o ceny produktów. Piękne awokado za 2 zł, dorodne mango za 3 i spory granat za 1 zł… Tu zakupy robi się w ilościach hurtowych, dla siebie i dla znajomych. I tak z awokado powstanie dziś pyszne guacamole, z części mango koktajl, a pestki […]