kuchnia tajska
-
Suparom Thaifood – w Warszawie po tajsku
To był zdecydowanie TEN dzień, gdy powiedziałam dość – dziś nic nie robię! Ten dzień, kiedy najzwyczajniej w świecie musiałam odpocząć! Pomysł był taki – biorę wolne od wszystkiego, a wieczorem zapraszam męża na kolację zakończoną… masażem. Należy się, a co! Aleją Wilanowską przejeżdżam niemal codziennie. Że mieści się tam restauracja tajska, na dodatek z masażem w…
-
Europejska tajszczyzna czyli indyk z dodatkami w mleku kokosowym
Czarowała, doprawiała, smakowała i… zaserwowała tajszczyznę. Wprawdzie nie wiem, czy dodanie do potrawy mleka kokosowego, imbiru czy kardamonu czyni ją już potrawą tajską i być może rodowity Taj pokręciłby tylko głową, ale zaryzykowałam użycia określenia „danie tajskie” z dodatkiem – w wydaniu europejskim. No cóż mogę powiedzieć? – pysznie wyszło! składniki: 500 ml mleka kokosowego (dobrej…
-
Czerwone curry z krewetkami po tajsku
W poprzednim życiu, o ile wierzyć, że takowe istnieje, ewidentnie byłam Azjatką. Uwielbiam wszystkie połączenia smaków, które w azjatyckiej kuchni występują: ostry, słodki, kwaśny, gorzki i słony. Dzisiejsze danie, które przyrządził mój mąż (…i tu muszę przyznać – uczeń przerósł mistrza!) idealnie wpasowało się w mój gust. Wszystkie moje ulubione smaki znalazły się na jednym…
-
Krewetki po tajsku z rukolą
Zdecydowanie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Małe, średnie lub duże zawiniątka, na dodatek dziwnie różowe lub szare. No i jeszcze te oczy i wąsiska u większych osobników… Jak tu się zachwycać czymś tak dziwnym, skręconym i na dodatek nie tanim? Szaleństwo! Miałam wtedy jednak kilkanaście lat i za nic w świecie nikt nie był…
-
Tajski street food w 10 minut – klasyczne Pad Thai
Pad thai to jedno z najbardziej znanych potraw tajskiej kuchni, szczególnie tej serwowanej z mobilnych, ulicznych barów. Tajowie twierdzą, że prawdziwe pad thai musi zawierać w sobie trzy podstawowe smaki: kwaśny, które uzyskamy dzięki limonce, słony, który zawdzięczamy sosowi rybnemu i słodki, który zapewni nam miód lub cukier. Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wielkiej wprawy,…
-
Bezmięsne spring rolls z chrupiącą marchewką i mango
Dziś wpadł mi w ręce przepis Jana Paszkowskiego, którego znalazłam w gazetce Piotr i Paweł. Azjatyckie klimaty uwielbiam, wszystkie składniki do dzisiejszej przekąski miałam w domu więc od razu wzięłam się do roboty. Spring rollsy, bo o nich dziś mowa, zwane także sajgonkami lub wiosennymi naleśnikami to bardzo popularne danie kuchni azjatyckiej. Nadziewane zazwyczaj nadzieniem…
-
Zielona fasolka po azjatycku z makaronem udon
Zdarza się, że nie mam ani przygotowanego, ani zaplanowanego obiadu. Rzadko bo rzadko, ale się zdarza. Najprościej byłoby albo kupić jakiegoś gotowca, którego w domu trzeba będzie jedynie podgrzać, albo iść do restauracji. Problem w tym, że zazwyczaj gotowce nafaszerowane są różnymi konserwantami i polepszaczami smaku, nie są wcale ani zdrowe, ani smaczne. Z kolei wyjście do…
-
Duszona aromatyczna tilapia z sałatką tajską
Wczorajsza tajska zupa miała być obiadem na 2 dni, okazała się jednak tak smaczna, że wpałaszowaliśmy ją także i na kolację. Dziś, pozostając w klimatach kuchni tajskiej zrobiłam duszoną, niezwykle aromatyczną rybę oraz przepyszną sałatkę. Całość nie tylko apetycznie wyglądała, ale też bosko smakowała. Danie szybkie, syte ale i dietetyczne, idealne dla osób będących na diecie odchudzającej.…
-
Rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami
Kuchnia tajska, w której czuć wyraźnie wpływy zarówno kuchni chińskiej jak i indyjskiej, jest jedną z moich ulubionych. Występujące w niej charakterystyczne przyprawy takie jak choćby curry, imbir, limonka, trawa cytrynowa czy mleko kokosowe według mnie stanowią połączenie idealne. Kuchnia tajska jest idealna na zimę, świetnie rozgrzewa! Jakby nie patrzeć mimo plusowych temperatur i od…