kuchnia szwedzka

  • Pokusa Janssona – klasyczna szwedzka zapiekanka

    Pokusa Janssona – klasyczna szwedzka zapiekanka

    Janssons Frestelse czyli „Pokusa Janssona” to obowiązkowa, klasyczna potrawa której na szwedzkim, świątecznym stole zabraknąć nie może. Wykonana z niezwykle prostych składników, ziemniaków i cebuli, z dodatkiem anchois, masła i śmietany stanowić może samodzielny posiłek, może być także traktowana jako dodatek na przykład do ryb lub słynnych szwedzkich klopsików. Przepis na tą niezwykle prostą zapiekankę…

  • Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

    Śledzie w sosie z kawy, miodu i musztardy – przepis na świąteczne danie prosto ze Szwecji

    Z jakich produktów słynie Szwecja? Jakie przyprawy znajdziemy w szwedzkiej kuchni? W czym tkwi tajemnica szwedzkiego „lagom”? oraz jakie obowiązkowe dania znajdziemy na świątecznym, szwedzkim stole? O tym rozmawialiśmy dziś podczas wizyty w Ambasadzie Szwecji z Michałem Godyniem, szefem kuchni w rezydencji ambasadora, z którym wspólnie przygotowywaliśmy najbardziej znane, bożonarodzeniowe skandynawskie potrawy… Śledzie w sosie…