kuchnia semiwegetarisńska

Rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami

Kuchnia tajska, w której czuć wyraźnie wpływy zarówno kuchni chińskiej jak i indyjskiej, jest jedną z moich ulubionych. Występujące w niej charakterystyczne przyprawy takie jak choćby curry, imbir, limonka, trawa cytrynowa czy mleko kokosowe według mnie stanowią połączenie idealne. Kuchnia tajska jest idealna na zimę, świetnie rozgrzewa! Jakby nie patrzeć mimo plusowych temperatur i od […]

Semiwegetariańskie gołąbki

Kiedy jadałam tradycyjne gołąbki, było dla mnie jasne, że w środku znajduje się mięso (mielone i odpowiednio doprawione oczywiście). Tak przynajmniej jadało się u mnie w domu. Kiedy jednak z mięsa zrezygnowałam i przeszłam na dietę semiwegetariańską (zostałam przy rybach) miałam problem z tym, czym nafaszerować kapustę. Pomysł pojawił się, gdy przejrzałam lodówkę. Postanowiłam poeksperymentować, […]

Łosoś w migdałach z kalafiorowym puree

Dziś na obiad był łosoś. Zazwyczaj przygotowuję go na parze wraz z warzywami, tym razem pokusiłam się o wersję bardziej wypasioną – rybę delikatnie podsmażyłam na oleju kokosowym, a następnie obtoczyłam w płatkach migdałowych, dzięki czemu stał się on przyjemnie chrupiący. Dodatkiem były kalafiorowe puree z dodatkiem ziemniaków i masła. Ziemniaków w zasadzie nie jem, dziś zrobiłam wyjątek. […]