kuchnia polska
-
Przepis na najlepsze pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem to danie dość pracochłonne, dlatego też nie porywam się na nie zbyt często. Zazwyczaj stawiam na dania proste, szybkie i takie, które nie usidlą mnie na pół dni w kuchni. No cóż, tym razem uległam namowom domowników… pierogi z mięsem filet z kaczki (1 szt) mięso wołowe (ok 250 g) karkówka (ok…
-
Polska gościnność – restauracja”Dom Polski”
Spotkania w gronie znajomych, miłośników dobrego jedzenia to zawsze doskonała okazja do tego, by pójść do miejsca, w którym nie było się wcześniej i zjeść dania, których wcześniej się nie znało. Tak było i tym razem… Restauracja „Dom Polski” zlokalizowana na Belwederskiej to miejsce, obok którego przechodziłam swego czasu dość często, nigdy jednak nie zdecydowałam się, by…
-
Parzybroda – zupa z młodej kapusty
Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu, na boczku lub w wersji wegańskiej i najszybszej. Aby zachować ładny, zielony kolor kapusty, zupę gotujemy bez przykrycia. Jeśli garnek przykryjemy to wprawdzie…
-
Kopytka – jedno danie w kilku odsłonach
Kopytka, poznańskie „szagówki” to danie, które w moim domu rodzinnym pojawiało się najczęściej wtedy, gdy przyjeżdżała do nas babcia Basia. Za każdym razem podziwiałam ją za to, że chce jej się to robić, bo choć do zrobienia kopytek potrzebne są jedynie dwa składniki – ziemniaki i mąka, to cała ta zabawa z ugniataniem ciasta, wałkowaniem, krojeniem, gotowaniem…