kuchnia francuska

Salate de lentilles et fromage de chèvre, czyli sałatka z soczewicą i serem kozim

Całkiem niedawno wpadła mi w ręce gazetka z Biedronki, w której oprócz standardowej reklamy, znalazło się kilka przepisów kuchni francuskiej. Wszelakie gazetki i książki kulinarne uwielbiam i choć nie zdarzyło się jeszcze, by podpasowały mi wszystkie propozycje, to zawsze wśród nich znajdzie się coś, co po prostu muszę zrobić! Tym razem, tym „cosiem” okazała się […]

Vichyssoise – klasyczny chłodnik z porów

Pochodzenie zupy Vichyssoise budzi wątpliwości. Jedni uważają, że pochodzi ona z Francji, inni, że ze Stanów Zjednoczonych, a jeszcze inni, że stworzył ją w USA francuski kucharz Louis Diat. Jedno jest pewne, Vichyssoise jest to zupa o konsystencji kremu, przyrządzona z białej części pora, cebuli, ziemniaków, bulionu drobiowego i odrobiny śmietany, najczęściej serwowana na zimno, dlatego […]

Gratin Dauphinois – prosta zapiekanka z ziemniaków

Gratin Dauphinois to jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej, wywodzące się z południowo-wschodniego regionu Francji, Dauphiné. Danie to, najprościej określić można, jako zapiekanka z ziemniaków. W Polsce, ziemniaki zazwyczaj zjada się w wersji gotowanej, jako dodatek do mięsa lub ryb. Robi się z nich także frytki, a także placki ziemniaczane, rzadziej zapiekanki. A szkoda, bo zapiekanki ziemniaczane są […]