kuchnia azjatycka

Wietnamska kaczka w pomarańczach i imbirze – Vit nau cam

Kaczka. Ostatni raz jadłam ją ponad rok temu, choć w nieco innej wersji. Tym razem azjatycko, rozgrzewająco, według przepisu Rick’a Stein’a, który inspiracji kulinarnych szuka, podróżując po świecie. Przepis na „Vit nau cam” bo taka jest oryginalna nazwa kaczki w pomarańczach, pochodzi z jego wyprawy na Daleki Wschód, gdzie szuka autentycznych smaków, jakie znaleźć można […]

Azja na talerzu – wietnamska zupa Pho

No i stało się. Po ponad rocznej przerwie znów stałam się mięsożerna. No może z tą „żernością” przesadziłam, ale od czasu do czasu mój organizm domaga się mięsnego kawałka. No i wymyślam, co by tu upichcić… Na pierwszy ogień poszły pierożki gyoza (przepis), na drugi zupa Pho. Wcześniej wiele wersji zupy Pho jadałam  w azjatyckich […]

Japońskie pierożki gyoza

Wszystko zaczęło się tuż przed Bożym Narodzeniem… Każdego roku, na wigilijnym stole, oprócz tradycyjnych potraw pojawia się u nas „coś” nowego. Raz jest to sałatka, raz karp przyrządzany inaczej niż zwykle, a jeszcze innym razem deser. Chyba śmiało już mogę powiedzieć, że to coroczne urozmaicanie stało się naszą rodzinną tradycją. Tym razem na typowo polskim […]

Japońska przekąska – liście klonu w tempurze

Mówią, że pieniądze i jedzenie leżą na ziemi, trzeba się tylko po nie schylić, co niniejszym dziś uczyniłam. Pieniędzy wprawdzie nie znalazłam, znalazłam za to mnóstwo pięknych liści klonu, które wykorzystam do dzisiejszej przekąski. „Momiji tempura”, czyli liście w tempurze to jedna z najbardziej popularnych, ulicznych przekąsek w Japonii, szczególnie w Osace. Nazwa tej niecodziennej przekąski wzięła się od […]

Krewetki po tajsku z rukolą

Zdecydowanie nie była to miłość od pierwszego wejrzenia. Małe, średnie lub duże zawiniątka, na dodatek dziwnie różowe lub szare. No i jeszcze te oczy i wąsiska u większych osobników… Jak tu się zachwycać czymś tak dziwnym, skręconym i na dodatek nie tanim? Szaleństwo! Miałam wtedy jednak kilkanaście lat i za nic w świecie nikt nie był […]

Orientalny obiad w 7 minut

Dokładnie tydzień temu temperatura za oknem pokazywała 28 °C, dziś zaledwie 12. Czas zatem na rozgrzewający czosnek i imbir, tym razem w towarzystwie warzyw delikatnie podsmażonych na oleju sezamowym z dodatkiem sosu sojowego i dla wyostrzenia smaku, rybnego. Można dodać także makaron, ryżowy, sojowy, jak kto lubi. Kuchnia orientalna to świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie […]

Makaron soba z warzywami

Wczoraj gościła u mnie Aneta. Była kawa, było ciasto, były pogaduchy, był i makijaż (Aneta jest wizażystką!). Czas leciał jak szalony, a że nie wiedzieć kiedy, z godzin przedpołudniowych zrobiła się pora obiadowa, na szybko przygotowałam więc makaron z warzywami. Zamiast zwykłego, pszennego makaronu, wybrałam gryczany, Soba. Co ciekawe, takiego makaronu nie trzeba gotować! Wystarczy zalać […]

Bezmięsne spring rolls z chrupiącą marchewką i mango

Dziś wpadł mi w ręce przepis Jana Paszkowskiego, którego znalazłam w gazetce Piotr i Paweł. Azjatyckie klimaty uwielbiam, wszystkie składniki do dzisiejszej przekąski miałam w domu więc od razu wzięłam się do roboty. Spring rollsy, bo o nich dziś mowa, zwane także sajgonkami lub wiosennymi naleśnikami to bardzo popularne danie kuchni azjatyckiej. Nadziewane zazwyczaj nadzieniem […]

Duszona aromatyczna tilapia z sałatką tajską

Wczorajsza tajska zupa miała być obiadem na 2 dni, okazała się jednak tak smaczna, że wpałaszowaliśmy ją także i na kolację. Dziś, pozostając w klimatach kuchni tajskiej zrobiłam duszoną, niezwykle aromatyczną rybę oraz przepyszną sałatkę. Całość nie tylko apetycznie wyglądała, ale też bosko smakowała. Danie szybkie, syte ale i dietetyczne, idealne dla osób będących na diecie odchudzającej. […]

Rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami

Kuchnia tajska, w której czuć wyraźnie wpływy zarówno kuchni chińskiej jak i indyjskiej, jest jedną z moich ulubionych. Występujące w niej charakterystyczne przyprawy takie jak choćby curry, imbir, limonka, trawa cytrynowa czy mleko kokosowe według mnie stanowią połączenie idealne. Kuchnia tajska jest idealna na zimę, świetnie rozgrzewa! Jakby nie patrzeć mimo plusowych temperatur i od […]