kuchnia azjatycka

Kurczak Kung Pao według przepisu Ming Tsai

Nigdy nie byłam typem zakupoholiczki. Sklepy z ciuchami, butami czy torebkami odwiedzam zazwyczaj wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Zupełnie inaczej wygląda sprawa książek. Księgarnie i działy z książkami odwiedzam zawsze, niezależnie od tego, czy mam taką potrzebę czy nie (czyli zawsze ;)). Książki to książki, ich nigdy za wiele – historyczne, biegowe, podróżnicze, kulinarne…  Nie […]

Wołowina po azjatycku – azja express na talerzu

Chińszczyzna – pomysł na szybki obiad. Dużo warzyw, aromatyczne przyprawy i szybko przygotowywane potrawy – tak w jednym zdaniu mogłabym określić kuchnię azjatycką. Do tego ryż, kolejna porcja warzyw, jedzenie pałeczkami i obowiązkowo ciepła, zielona herbata do picia. Całość jedzona bez pośpiechu, koniecznie w towarzystwie, tak jak i dzisiaj – azja express na talerzu azja […]

Jamie Oliver i czerwone curry w 30 minut

Jamie Oliver i jego książka „30 minut w kuchni” to jak dla mnie pozycja absolutnie genialna! Pięćdziesiąt fantastycznych przepisów na proste i niezwykle smaczne obiady, wszystko to w zaledwie kilkanaście minut. Dosłownie! I od razu uprzedzam pytanie – nie, nie są to dania gotowe z paczek, które zalewa się wodą lub wstawia do mikrofali. Jamie Oliver w swojej […]

Jamie Oliver gotuje – zielone curry i sałatka kimchi z rzodkiewki

Zielone curry z fasolką szparagową, bez użycia sklepowej, gotowej pasty to propozycja obiadowa jaką znalazłam w książce Jamie Oliver „30 minut w kuchni”. Pikantna, syta, mocno aromatyczna i niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Śmiało mogę powiedzieć, że to jedno z najsmaczniejszych curry jakie do tej pory jadłam. 2-3 cm świeżego imbiru kawałek papryczki chilli […]

Warsztaty kulinarne z grzybobrania i stir-fry z boczniaków

Każdy kto tutaj dotrze jest zwycięzcą! Serio! Paskudny, stary magazyn z milionem sekretnych korytarzy, schodów i zakamarków, niczym ze scen dobrego horroru i … mnóstwem firm, które właśnie tu znalazły swoją miejscówkę. Wśród nich, na 9 piętrze Polish Your Cooking – studio kulinarne, w którym szefuje Michał Piosik. Czego jak czego, ale widoku z okna można tu pozazdrościć! […]

Europejska tajszczyzna czyli indyk z dodatkami w mleku kokosowym

Czarowała, doprawiała, smakowała i… zaserwowała tajszczyznę. Wprawdzie nie wiem, czy dodanie do potrawy mleka kokosowego, imbiru czy kardamonu czyni ją już potrawą tajską i być może rodowity Taj pokręciłby tylko głową, ale zaryzykowałam użycia określenia „danie tajskie” z dodatkiem – w wydaniu europejskim. No cóż mogę powiedzieć? – pysznie wyszło! składniki: 500 ml mleka kokosowego (dobrej […]

Aromatyczna, ciemna zupa Ramen

Kiedy temperatura za oknem dochodzi do 38 stopni, Ty pocisz się nie wstając nawet z kanapy, jedzenie czegoś, co dodatkowo rozgrzewa Cię od środka – absolutnie nie jest dobrym pomysłem. No ale cóż zrobić, kiedy masz na to ochotę? Wyjście jest tylko jedno – ubrać się przewiewnie i grzecznie iść do sklepu… Dziś zupa Ramen […]

Czerwone curry z krewetkami po tajsku

W poprzednim życiu, o ile wierzyć, że takowe istnieje, ewidentnie byłam Azjatką. Uwielbiam wszystkie połączenia smaków, które w azjatyckiej kuchni występują: ostry, słodki, kwaśny, gorzki i słony. Dzisiejsze danie, które przyrządził mój mąż (…i tu muszę przyznać – uczeń przerósł mistrza!) idealnie wpasowało się w mój gust. Wszystkie moje ulubione smaki znalazły się na jednym […]

Wiosenna przekąska – spring rolls

Nie wiem nawet czy jestem w stanie policzyć wszystkie moje próby zrobienia dobrych spring rollsów. A przecież to takie proste. Trochę zieleniny typu sałata, rukola, kilka pasków cienko pokrojonego mango, nieco makaronu ryżowego, kawałek awokado, nieco sałatki azjatyckiej (przepis), ewentualnie odrobina mięsa, paluszków krabowych, no i oczywiście – papier ryżowy i sos satay. Zapytałam w […]

Wietnamska sałatka z kalarepą i marchewką

Kilka dni temu w odwiedziny wpadła do mnie sąsiadka, Majka. Kiedy ja w jednej ręce trzymałam kubek z kawą, w drugiej drewnianą łyżkę, którą mieszałam w garnku przygotowując zupę z soczewicy, Majka, chwyciła kalarepkę, która leżała na kuchennym blacie i zaproponowała, że zrobi mi fajną i szybką wietnamską sałatkę. Takich gości to ja lubię! Cienko […]