kuchnia azjatycka
-
Sałatka z mango, papryką i groszkiem cukrowym
Jedna sałatka a tyle smaków! Z jednej strony słodycz i delikatna cierpkość mango, z drugiej ostrość, kwaśność i słodkość sosu, do tego piękna gra intensywnych kolorów. Wiosna idzie, jak nic! Sałatka z mango stanowić może samodzielne danie, może być też dodatkiem do czegoś bardziej konkretnego tak jak i u nas – do cevapcici (przepis) i…
-
Vietnamka – orientalne smaki w centrum Warszawy
Linh Nguyen nazywana królową zupy pho, stworzyła w Warszawie sieć restauracji, w której podaje się autentyczne, wietnamskie potrawy. Prawdziwy Azjata w kuchni Linh, czuć ma się jak w domu, prawdziwy Europejczyk – jak w Azji… Po sukcesach restauratorki z To To Pho, Shabu Shabu, Koreance przyszła kolej na Vietnamkę, zlokalizowaną w zagłębiu knajpianym, na rogu…
-
Wołowina z warzywami
Często improwizuję w kuchni. Oj tak, uwielbiam to! Zaglądam do lodówki, do spiżarni, patrzę co mam (szczególnie na produkty, które zostały już napoczęte i nie zjedzone do końca) i niemal od razu wiem, co chciałabym mieć (na talerzu). Trochę warzyw, trochę mięsa (albo i nie), czasem odrobina owoców, do tego różne dodatki, odrobina wyobraźni i…
-
Wołowina po koreańsku – przepis
Mniej niż pół godziny. Tyle właśnie wystarczy, aby przygotować niezwykle smaczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. I jak tu nie kochać kuchni azjatyckiej? Dobrej jakości mięso, warzywa, ryż, aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, do tego prostota i oszczędność czasu. Czy można chcieć więcej? wołowina po koreańsku mięso wołowe – dowolne (ok 250 g) olej do smażenia (u mnie…
-
Kimchi – przepis na koreańską przystawkę
Kimchi to tradycyjna koreańska przystawka, będąca podstawą każdego posiłku w Korei i jednocześnie baza wielu zup, dodatek do smażonych warzyw czy ryżu. Nazwa „kimchi” pochodzi od chińskiego słowa „chimchae”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza kiszone warzywa. Szacuje się, że w Korei zjada się jej 1,5 mln kimchi ton w ciągu roku! Kimchi uznawane jest za jedną…
-
Fasolka po wietnamsku i zupa Tom Yum – azjatycki obiad w kilka minut
Kuchnia azjatycka uważana jest za jedną z najbardziej zdrowych, wyrazistych i najsmaczniejszych na świecie. Tworzy ją mieszanka niezwykle aromatycznych przypraw, kontrastowych dodatków w postaci dużej ilości świeżych warzyw i owoców, ryżu i makaronu. Niestety, w Polsce kuchnia ta nie cieszy się dobrą sławą, choćby dzięki azjatyckim barom serwującym dania powstałe z produktów bardzo niskiej jakości,…
-
Matcha Tea House – pierwsza japońska herbaciarnia w Polsce
Plac Zbawiciela otoczony licznymi kawiarniami i restauracjami to jedno z najchętniej odwiedzanych, chilloutowych miejsc w Warszawie. Niegdyś kojarzony z barwną tęczą, którą zwolennicy stawiali a przeciwnicy podpalali, dziś to po prostu miejsce, w którym chce się być, jak najczęściej, jak najdłużej i bez względu na porę dnia. Koniecznie w towarzystwie. I to niezależnie od tego czy…
-
Fan+Azja – azjatycki fusion nad zalewem
Fan+Azja czyli azjatycki fusion nad zalewem… Przedostatni weekend wakacji spędziliśmy rodzinnie, kręcąc kilometry i odkrywając nieznane nam wcześniej trasy rowerowe. Z plecakami na plecach wypchanymi pluszakami i wodą do picia, po blisko dwóch godzinach pedałowania z krótkimi przerwami na wnikliwe, dziecięce obserwacje rosnącej na polach kapusty i chylących się ku ziemi słoneczników, dojechaliśmy do Zalesia…
-
Spring rolls, szparagi i sos satay
Sezon na szparagi niestety dobiega końca. W ramach ostatnich podrygów zrobiłam dziś spring Rolls -bardzo prostą, szybką i smaczną bezglutenową przekąskę, którą można jeść w setkach przeróżnych kombinacji – z mięsem, warzywami, owocami, serem i… czym dusza zapragnie. Do tego aromatyczny sos satay choć do spring Rollsów świetnie pasują też azjatyckie sosy słodko-kwaśne. spring Rolls…
-
Zupa tajska curry z bobem czyli pomysł na szybki obiad
Zupa tajska curry z bobem to trochę taki most, który łączy ze sobą dwa światy – kuchnię tajską z polską. Niezwykle aromatyczne składniki, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej – mleko kokosowe, limonka, olej sezamowy, kolendra i imbir okazały się świetną partią dla naszego polskiego bobu, na który właśnie zaczyna się sezon. Zupa na pierwszy rzut oka…