Kolacja

Kuskus ze szpinakiem, miętą i granatem

W większości polskich sklepów znaleźć całkiem pokaźny asortyment produktów importowanych, w tym owoce. Niemal wszystkie wyglądają pięknie i egzotycznie, jednak nie zawsze są smaczne. Granat, który dość często gości w mojej kuchni to przykład owocu, który z kolei do urodziwych nie należy, za to smakuje wybornie. Jest on zaliczany do grupy tzw. „superowoców”, co oznacza, że […]

Pomysł na walentynkową kolację – zapiekanka na cieście francuskim z karmelizowanymi warzywami

Walentynki coraz częściej uznawane są za święto komercyjne. Jedni je kochają (najczęściej młodzież, szczęśliwie zakochana), inni nienawidzą (najczęściej młodzi single), a jeszcze inni traktują jako dzień, który każdego roku począwszy od starożytności, po prostu jest. Dla mnie to bardziej zwyczaj, niż święto. Należy je traktować jako kolejny dzień, by okazać komuś uczucie, a nie jako jedyny dzień […]

Zielony koktajl z selera naciowego i pomarańczy z dodatkiem spiruliny

Od jakiegoś czasu panuje szał na zielone koktajle, bo modne, bo zdrowe. Moda ma niestety to do siebie, że lubi się szybko zmieniać. Mam jednak nadzieję, że ta pozostanie na dłużej. Zdrowie? Warto o nie dbać. Po prostu. Takie domowej roboty koktajle czy to warzywne czy owocowe są bardzo zdrowe. Nie są one poddane żadnej obróbce termicznej […]

Zielona fasolka po azjatycku z makaronem udon

Zdarza się, że nie mam ani przygotowanego, ani zaplanowanego obiadu. Rzadko bo rzadko, ale się zdarza. Najprościej byłoby albo kupić jakiegoś gotowca, którego w domu trzeba będzie jedynie podgrzać, albo iść do restauracji. Problem w tym, że zazwyczaj gotowce nafaszerowane są różnymi konserwantami i polepszaczami smaku, nie są wcale ani zdrowe, ani smaczne. Z kolei wyjście do […]

Koktajl z pieczonych buraków, truskawek i maślanki

Tanie, smaczne, lekkostrawne, niskokaloryczne, nie powodujące alergii, ale jednocześnie bogate w witaminy i cenne składniki mineralne – takie są właśnie buraki. Badania przeprowadzone przez naukowców pod kierownictwem Amrity Ahluwalii z University of Exeter w Wielkiej Brytanii udowodniły, że zawarte w burakach azotany rozszerzają naczynia krwionośne, przez co wzrasta ukrwienie serca i jednocześnie obniża się wchłanianie tlenu podczas wysiłku […]

Sałatka z aromatycznym pieczonym burakiem i fetą

Naszła mnie ochota na jakąś smaczną sałatkę. W zasadzie to mogłabym przygotować na szybko coś sprawdzonego, no ale ta moja nieustająca ciekawość i chęć eksperymentowania sprawiają, że bardziej ciągnie mnie w stronę nowości 😉 Tym bardziej, że od Kaśki dostałam butelkę smacznej oliwy, a także ser feta. Ciężko więc byłoby od razu nie wypróbować tych […]

Najlepszy farsz na pierogi – z łososiem i suszonymi pomidorami – przepis

Kilka dobrych lat temu, w zeszycie kucharskim mojej mamy, znalazłam przepis na niecodzienny farsz, który od razu podbił moje serce. Uwielbiam łososia, wiedziałam więc, że będzie to coś idealnego dla mnie. Nie myliłam się i śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy farsz do pierogów, jaki w życiu jadłam! Śmiało mogę też powiedzieć, że pierogi […]

Marchewkowe szaleństwo – zdrowe chipsy z marchewki

W życiu nie sądziłam, że to powiem – uwielbiam marchewkę! Do niedawna kojarzyła mi się ona ze szkolną stołówką, gdzie serwowana była ze dwa, trzy razy w tygodniu jako paskudna w smaku i zapachu papka, na dodatek z groszkiem, do którego też nabrałam wstrętu. Wstręt ten towarzyszył mi przez długie lata i to nie tylko […]

Domowa chrupiąca granola

Granola, to nic innego jak chrupiąca mieszanka płatków zbożowych i dowolnych bakalii. Jest ona bardzo prosta do zrobienia i niezwykle zdrowa. Świetnie smakuje jako dodatek do jogurtu naturalnego, choć nie ukrywam, że świetnie podjada się ją na sucho. Ot taki zdrowy zamiennik słodyczy 😉 Bez zbędnego cukru i tłuszczu, zawiera za to cenne witaminy i […]

Cukiniowa zapiekanka z serem i chorizo

Jak dla mnie – posiłek idealny. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch jak i romantyczną kolację (tu obowiązkowo dobre włoskie wino!). Zapiekanka z cukinii to nieszablonowy sposób korzystania z dobrodziejstw i smaków włoskiej kuchni. Smaki znane z pizzy można odnaleźć także w zupełnie innych potrawach. Zachęcam do cukiniowych eksperymentów 🙂 potrzebne nam będą (porcja […]