fit przekąska

Fit ciasto z orzechów w wersji wege

Inspiracją do zrobienia weekendowego ciasta do popołudniowej kawy, stała się dla mnie gazetka z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, która wpadła mi w ręce podczas ostatnich zakupów w Biedronce. Wśród nich – ciasto z orzechów i daktyli. No cóż… nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała składników i dobrała ich pod siebie. Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą, wzbogaconą […]

Spring rolls, szparagi i sos satay

Sezon na szparagi niestety dobiega końca. W ramach ostatnich podrygów zrobiłam dziś spring Rolls -bardzo prostą, szybką i smaczną bezglutenową przekąskę, którą można jeść w setkach przeróżnych kombinacji – z mięsem, warzywami, owocami, serem i… czym dusza zapragnie. Do tego aromatyczny sos satay choć do spring Rollsów świetnie pasują też azjatyckie sosy słodko-kwaśne. spring Rolls […]

Domowe kulki bounty w wersji fit

Szum lazurowego oceanu, złoty, parzący w stopy piasek, błękitne niebo, rozłożony między palmami hamak… skojarzenie? Bounty, a jakże by inaczej, w końcu to smak raju 🙂 No cóż, poooobudka! Za oknem ani oceanu, ani piasku, niebo bardziej czarne niż niebieskie a hamaka nawet nie mam. Mam za to mleko i wiórki kokosowe, gorzką czekoladę, kilkanaście minut wolnego czasu […]

Pieczone bataty z kozim serem i granatem

Bataty czyli słodkie ziemniaki lub jak kto woli, wilce ziemniaczane odkryłam jakieś dwa lata temu, gdy przeszłam na dietę semiwegetariańską. Oczywiście słodkie ziemniaki w Polsce znane były znacznie wcześniej, jednak ich dostępność ograniczała się przede wszystkim do sklepów ze zdrową żywnością, dlatego też znane były dość wąskiej grupie odbiorców. Bataty w odróżnieniu od naszych zwykłych ziemniaków, […]