dieta

  • Zielony koktajl z selera naciowego i pomarańczy z dodatkiem spiruliny

    Zielony koktajl z selera naciowego i pomarańczy z dodatkiem spiruliny

    Od jakiegoś czasu panuje szał na zielone koktajle, bo modne, bo zdrowe. Moda ma niestety to do siebie, że lubi się szybko zmieniać. Mam jednak nadzieję, że ta pozostanie na dłużej. Zdrowie? Warto o nie dbać. Po prostu. Takie domowej roboty koktajle czy to warzywne czy owocowe są bardzo zdrowe. Nie są one poddane żadnej obróbce termicznej…

  • Wegańskie niebiańskie Rafaello

    Wegańskie niebiańskie Rafaello

    Nie tak dawno, zaopatrzyłam się w bakalie, niemal w ilościach hurtowych. W kuchni wykorzystuję je dość często, codziennie daję je także do śniadaniówek moich dzieci. Są one świetnym zamiennikiem wszelakich batonów i czekoladek, taka zdecydowanie zdrowsza wersja słodyczy. Jako że jest piątek, zrobiłam na weekend bardzo smaczny i zdrowy deser wegański. Jajka zastąpiłam siemieniem lnianym…

  • Zacznij dzień od lekkiego śniadania

    Zacznij dzień od lekkiego śniadania

    Szybkie śniadanie? Najprościej wsypać do miseczki płatki śniadaniowe i zalać mlekiem. 10 sekund powinno wystarczyć, by uznać, że to naprawdę szybko. Pytanie tylko czy jest to zdrowe? Zjedzenie takiego śniadania od czasu do czasu pewnie nikomu nie zaszkodzi, ale żeby tak codziennie? (tak, tak, znam ja takich 🙂 ). Dajmy sobie na to, płatki kukurydziane Corn…

  • Dietetyczny sorbet z mango i imbiru

    Dietetyczny sorbet z mango i imbiru

    Ostatnio często natrafiam na mango w promocyjnych cenach. Żal więc nie skorzystać, tym bardziej, że owoc smaczny i wdzięczny do wykorzystania w kuchni. Świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym ogórkiem i sosem tajskim w postaci sałatki (przepis na sałatkę), doskonale sprawdza się także jako składnik koktajli, dodatek do deserów, a także owsianek i różnych cudowności,…

  • Zupa-krem z pieczonych buraków i serem kozim

    Zupa-krem z pieczonych buraków i serem kozim

    Totalnie oszalałam na punkcie pieczonych buraków! Kilka dni temu zrobiłam z nich koktajl, który powalił mnie na kolana. Zupełnie nie spodziewałam się, że połączenie buraków, truskawek i maślanki, może okazać się tak pyszne! Dziś przyszedł czas na zupę o konsystencji kremu. Bazą jest tu domowy bulion warzywny, który warto przygotować wcześniej i to w większej ilości,…

  • Duszona aromatyczna tilapia z sałatką tajską

    Duszona aromatyczna tilapia z sałatką tajską

    Wczorajsza tajska zupa miała być obiadem na 2 dni, okazała się jednak tak smaczna, że wpałaszowaliśmy ją także i na kolację. Dziś, pozostając w klimatach kuchni tajskiej zrobiłam duszoną, niezwykle aromatyczną rybę oraz przepyszną sałatkę. Całość nie tylko apetycznie wyglądała, ale też bosko smakowała. Danie szybkie, syte ale i dietetyczne, idealne dla osób będących na diecie odchudzającej.…

  • Rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami

    Rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami

    Kuchnia tajska, w której czuć wyraźnie wpływy zarówno kuchni chińskiej jak i indyjskiej, jest jedną z moich ulubionych. Występujące w niej charakterystyczne przyprawy takie jak choćby curry, imbir, limonka, trawa cytrynowa czy mleko kokosowe według mnie stanowią połączenie idealne. Kuchnia tajska jest idealna na zimę, świetnie rozgrzewa! Jakby nie patrzeć mimo plusowych temperatur i od…

  • Sałatka z aromatycznym pieczonym burakiem i fetą

    Sałatka z aromatycznym pieczonym burakiem i fetą

    Naszła mnie ochota na jakąś smaczną sałatkę. W zasadzie to mogłabym przygotować na szybko coś sprawdzonego, no ale ta moja nieustająca ciekawość i chęć eksperymentowania sprawiają, że bardziej ciągnie mnie w stronę nowości 😉 Tym bardziej, że od Kaśki dostałam butelkę smacznej oliwy, a także ser feta. Ciężko więc byłoby od razu nie wypróbować tych…

  • Spaghetti z porem, papryką i suszonymi pomidorami

    Spaghetti z porem, papryką i suszonymi pomidorami

    Przed każdym dłuższym wyjazdem, staram się opróżnić lodówkę z tego, co się w niej znajduje. Dzięki temu: po pierwsze nie mam wyrzutów sumienia, że wyrzucam jedzenie (czyli jakby nie patrzeć pieniądze), po drugie oszczędzam, gdyż nie muszę kupować kolejnych produktów. Wystarczy nieco wyobraźni (no i chęci, by ją mieć) by z resztek jedzenia wyczarować coś smacznego. Teraz,…

  • Łosoś w migdałach z kalafiorowym puree

    Łosoś w migdałach z kalafiorowym puree

    Dziś na obiad był łosoś. Zazwyczaj przygotowuję go na parze wraz z warzywami, tym razem pokusiłam się o wersję bardziej wypasioną – rybę delikatnie podsmażyłam na oleju kokosowym, a następnie obtoczyłam w płatkach migdałowych, dzięki czemu stał się on przyjemnie chrupiący. Dodatkiem były kalafiorowe puree z dodatkiem ziemniaków i masła. Ziemniaków w zasadzie nie jem, dziś zrobiłam wyjątek.…