dieta biegacza

  • Szaszłyki i słynna niemiecka Kartoffelsalat

    Szaszłyki i słynna niemiecka Kartoffelsalat

    Wczorajsza kapryśna pogoda sprawiła, że zamiast cieszyć się smakiem grillowanych na dworze, lekko odymionych szaszłyków, musiałam zadowolić się grillowaniem w piekarniku. No cóż, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma 🙂 Tak czy siak, szaszłyki były. Jedne w wersji mięsno-warzywnej, drugie wegetariańskie. Do grillowanych potraw świetnie pasuje słynna niemiecka, lekko…

  • Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków

    Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków

    W końcu się doczekałam! Botwinka w sklepach już dostępna! Zdrowa, smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło. Podawać ją można niemal ze wszystkim, ze świeżym koperkiem, natką pietruszki, serem kozim, fetą, prażonym słonecznikiem lub dynią. W zeszłym roku bardzo często robiłam ją z rzodkiewką,…

  • Soczewica i batat – a to ci pasztet!

    Soczewica i batat – a to ci pasztet!

    Nieco soczewicy, do tego lekko słodkawy batat, aromatyczne przyprawy i wyszedł z tego pasztet, którym na śniadanie zajadała się dziś cała moja rodzina. I kto by pomyślał? – pasztet bez grama mięsa, który smakuje mięsożercom! Do tego ulubione dodatki takie jak pomidorki koktajlowe, paseczki czerwonej papryki, ogórki świeże lub kiszone, kapary i wyszły z tego kanapki…

  • Chia Fresca – naturalny dopalacz

    Chia Fresca – naturalny dopalacz

    Szałwia hiszpańska, zwana potocznie chia to prawdopodobnie najbardziej odżywcze ziarna na świecie. Te niepozorne, małe ziarenka są niezwykle bogatym źródłem kwasów Omega 3 i 6, antyoksydantów, błonnika oraz wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Chia uprawiana była już za czasów Azteków i Majów, nadal tradycyjnie używana jest w południowo-zachodniej części USA i Meksyku, gdzie stanowi główny…

  • Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki

    Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki

    Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Ostatnio, niezwykle popularne także i w Europie. Uwielbiane szczególnie przez wegan i wegetarian nie tylko za ciekawy smak, ale także cenne wartości odżywcze. Cieciorka, zwana też grochem włoskim, to doskonałe źródło białka (w 100 g ugotowanej ciecierzycy, znajduje się go 8,86 g ), błonnika, manganu…

  • Gulasz z papryką, pieczarkami i koprem włoskim

    Gulasz z papryką, pieczarkami i koprem włoskim

    Godzina intensywnych zajęć na siłowni, następnie ponad cztery godziny wiosennych prac ogródkowych i jeszcze dwie godziny spaceru z rodzinką. Należy się porządny obiad! Dziś gulasz z pęczakiem gotowany na dwa garnki. Jeden wegetariański dla mnie, drugi z mięsem wołowym dla pozostałych domowników. składniki: 3/4 kg wołowiny (użyłam pręgi wołowej, można także zamienić na wieprzowinę) –…

  • Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Szakszuka czyli jajka w pikantnym pomidorowym sosie

    Po Świętach Wielkanocnych zostało mi w lodówce trochę jajek. Aby się nie zmarnowały, pomyślałam, że zrobię szakszukę, której nie jadłam już od wieków. Szakszuka (Shakshouka, arab. شكشوكة) w dosłownym tłumaczeniu oznaczająca „wielki bałagan, jest bardzo prostą, ale niezwykle smaczną i tanią potrawą kuchni arabskiej, głównie tunezyjskiej, marokańskiej i egipskiej. Gdybym miała krótko opisać to danie, powiedziałabym, że to jajka sadzone…

  • Zielony koktajl z młodego jęczmienia

    Zielony koktajl z młodego jęczmienia

    Kolejny pomysł na zielony koktajl, tym razem z dodatkiem młodego jęczmienia, który jest obecnie jednym z najpopularniejszych środków dietetycznych wśród celebrytów. Wprawdzie celebrytką nie jestem, ale wszelakie diety nie są mi obce 😉 Co to jest ten młody jęczmień? Jest to roślina uprawiana na terenach prastarych, wyschniętych jezior słodkowodnych. Kilkudniowe łodyżki ścina się, płucze i…

  • Napój energetyczny z musli i karobem

    Napój energetyczny z musli i karobem

    Co jakiś czas zamawiam większe ilości bakalii. Kupuję zazwyczaj to, co schodzi u mnie najczęściej: suszona żurawina, rodzynki, śliwki suszone, migdały, płatki owsiane, musli, kasza jaglana, laski wanilii.  Niekiedy jednak, do zamówienia dorzucam coś, czego kompletnie nie znam. Dopiero kiedy zamówienie przychodzi, zastanawiam się co z tym nieznanym produktem mam zrobić. Tym razem zamówiłam karob.…

  • Bo sałatka to nie tylko liście

    Bo sałatka to nie tylko liście

    Sobota. Cieszę się, że w końcu mogłam się wyspać. Tego właśnie było mi trzeba. Zresztą chyba nie tylko mi, gdyż dziś wszyscy, jakbyśmy mieli wbudowany budzik wstaliśmy o 10!! Bez pośpiechu, bez stresu, w piżamach zjedliśmy wspólnie rodzinne śniadanie. Sobota i niedziela to jedyne dni, kiedy możemy sobie na to pozwolić. W tygodniu nie ma szans,…