dieta biegacza

Parzybroda – zupa z młodej kapusty

Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu, na boczku lub w wersji wegańskiej i najszybszej. Aby zachować ładny, zielony kolor kapusty, zupę gotujemy bez przykrycia. Jeśli garnek przykryjemy to wprawdzie […]

Czerwone curry z krewetkami po tajsku

W poprzednim życiu, o ile wierzyć, że takowe istnieje, ewidentnie byłam Azjatką. Uwielbiam wszystkie połączenia smaków, które w azjatyckiej kuchni występują: ostry, słodki, kwaśny, gorzki i słony. Dzisiejsze danie, które przyrządził mój mąż (…i tu muszę przyznać – uczeń przerósł mistrza!) idealnie wpasowało się w mój gust. Wszystkie moje ulubione smaki znalazły się na jednym […]

Z serii zdrowe słodycze – ciastka z buraków

Różne to ja rzeczy gotowałam i piekłam, ale ciastek z buraków jeszcze u mnie nie było. Przed weekendem zaczęłam szukać kuchennych inspiracji na słodki, ale przede wszystkim zdrowy dodatek do popołudniowej kawki, tym bardziej, że spodziewaliśmy się gości. Szukałam, szukałam i znalazłam na stronie trenerbiegania.pl przepis na ciastka buraczane autorstwa Martyny Piątek. Wszystkie składniki prócz […]

Filet z dorsza z selerowym puree i pistacjami

Kiedy w ręce wpadł mi magazyn „Kuchnia”(nr 11/2015) wiedziałam, że prędzej czy później zarówno filet z dorsza jak i selerowe puree trafią na mój talerz. No i trafiły, ku uciesze naszych żołądków, oczu i portfela. Nie wiem, być może to za sprawą pistacji, ale dzieci stwierdziły, że obiad wygląda jak w restauracji. Usłyszeć coś takiego […]

Energetyczne placki owsiane z bananem

Od dwóch dni gdzie nie spojrzę, wszyscy nagle jak jeden mąż piszą o powrocie do śniadania w postaci owsianki? Przypadek?`Hmm… Zaskoczę wszystkich! U mnie nie będzie dziś ani o owsiance, bo to już byłoby nudne, ani o powrocie do niej, gdyż jadam ją w miarę regularnie. Dziś będzie za to o banalnie prostym przepisie na […]

Z wizytą w Tsong Kha Momo

Jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, knajpka co Tsong Kha Momo zowie się… Aleja Jana Pawła II, ścisłe centrum, pawilony Muranów. Kojarzą je niemal wszyscy, nikt pytany jednak nie potrafił wskazać mi lokalizacji knajpki serwującej dania kuchni tybetańskiej. Nikt, chociaż miejsce istnieje od kilku lat! Gdyby nie metoda pantoflowa, też nie wiedziałabym o THM. Lokal […]

Pralinki daktylowo-fasolowe

Niedziela, leniwy poranek. Bez pośpiechu wstałam, bez pośpiechu zjadłam śniadanie. Wstawiłam przy okazji fasolę, która przez noc moczyła się w miseczce. Bez pośpiechu wypiłam kawę, przy okazji zalałam wrzątkiem daktyle. Prysznic też bez pośpiechu. Już jest bosko, a to dopiero początek dnia. Czas przygotować deser, pralinki z daktyli, banana, kakao i… fasoli. Będzie idealny po […]

Caesar salad czyli sałatka Cezar – wersja bezmięsna

Kto tak naprawdę jest twórcą słynnej sałatki cesarskiej, znanej też pod nazwą cezar? Tego do końca nie wiadomo. W przeróżnych publikacjach najczęściej pojawia się nazwisko Caesara Cardiniego. Cardini, Włoch z pochodzenia i szef kuchni w swojej własnej restauracji mieszczącej się w Tijuanie, pewnego dnia, kiedy skończyły się składniki w spiżarni, nie chcąc zawieść swoich gości […]

Koktajl energetyczny zamiast kawy

Piątek. Obudziłam się dziś z bólem głowy i uczuciem, jakbym balowała calusieńką noc. Ewidentnie wysokie ciśnienie próbuje pokazać kto dziś rządzi. Od rana każdy ratuje się kawą. Biurowe ekspresy nie nadążają, a w Costa i Starbucks kolejki są dwa razy dłuższe niż zazwyczaj. Ja zamiast kawy na szybko zrobiłam koktajl energetyczny. Banan, mleko kokosowe i kardamon powinny […]

Kokosowa owsianka z aromatyczną pomarańczą

Środa. Ku mojemu przerażeniu o 6:30 za oknem było -5 stopni. Kilka godzin później niewiele lepiej, -3 mimo iż słońce świeci jak oszalałe. No nic, oznacza to tylko jedno, zima nadchodzi. Czas zatem na bardziej rozgrzewające jedzenie. Dzień zaczęłam od kokosowej owsianki, którą przygotowałam wczoraj, przed pójściem spać. Przygotowałam to chyba nawet za dużo powiedziane, […]