dieta biegacza

  • Spaghetti ze szparagami w sosie carbonara

    Spaghetti ze szparagami w sosie carbonara

    Doczekałam się w końcu sezonu szparagowego! Wprawdzie szparagi jeszcze nie z naszej polskiej ziemi a wprost z Hiszpanii, ale nie ma co narzekać – smakowo są naprawdę świetne (w odróżnieniu od truskawek). Jeśli trafimy jeszcze na dobrą promocję, świetność ta jest podwójna 😉 Z ciekawostek – okazuje się, że największym producentem szparagów wcale nie są…

  • Parzybroda – zupa z młodej kapusty

    Parzybroda – zupa z młodej kapusty

    Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu, na boczku lub w wersji wegańskiej i najszybszej. Aby zachować ładny, zielony kolor kapusty, zupę gotujemy bez przykrycia. Jeśli garnek przykryjemy to wprawdzie…

  • Czerwone curry z krewetkami po tajsku

    Czerwone curry z krewetkami po tajsku

    W poprzednim życiu, o ile wierzyć, że takowe istnieje, ewidentnie byłam Azjatką. Uwielbiam wszystkie połączenia smaków, które w azjatyckiej kuchni występują: ostry, słodki, kwaśny, gorzki i słony. Dzisiejsze danie, które przyrządził mój mąż (…i tu muszę przyznać – uczeń przerósł mistrza!) idealnie wpasowało się w mój gust. Wszystkie moje ulubione smaki znalazły się na jednym…

  • Z serii zdrowe słodycze – ciastka z buraków

    Z serii zdrowe słodycze – ciastka z buraków

    Różne to ja rzeczy gotowałam i piekłam, ale ciastek z buraków jeszcze u mnie nie było. Przed weekendem zaczęłam szukać kuchennych inspiracji na słodki, ale przede wszystkim zdrowy dodatek do popołudniowej kawki, tym bardziej, że spodziewaliśmy się gości. Szukałam, szukałam i znalazłam na stronie trenerbiegania.pl przepis na ciastka buraczane autorstwa Martyny Piątek. Wszystkie składniki prócz…

  • Filet z dorsza z selerowym puree i pistacjami

    Filet z dorsza z selerowym puree i pistacjami

    Kiedy w ręce wpadł mi magazyn „Kuchnia”(nr 11/2015) wiedziałam, że prędzej czy później zarówno filet z dorsza jak i selerowe puree trafią na mój talerz. No i trafiły, ku uciesze naszych żołądków, oczu i portfela. Nie wiem, być może to za sprawą pistacji, ale dzieci stwierdziły, że obiad wygląda jak w restauracji. Usłyszeć coś takiego…

  • Energetyczne placki owsiane z bananem

    Energetyczne placki owsiane z bananem

    Od dwóch dni gdzie nie spojrzę, wszyscy nagle jak jeden mąż piszą o powrocie do śniadania w postaci owsianki? Przypadek?`Hmm… Zaskoczę wszystkich! U mnie nie będzie dziś ani o owsiance, bo to już byłoby nudne, ani o powrocie do niej, gdyż jadam ją w miarę regularnie. Dziś będzie za to o banalnie prostym przepisie na…

  • Z wizytą w Tsong Kha Momo

    Z wizytą w Tsong Kha Momo

    Jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, knajpka co Tsong Kha Momo zowie się… Aleja Jana Pawła II, ścisłe centrum, pawilony Muranów. Kojarzą je niemal wszyscy, nikt pytany jednak nie potrafił wskazać mi lokalizacji knajpki serwującej dania kuchni tybetańskiej. Nikt, chociaż miejsce istnieje od kilku lat! Gdyby nie metoda pantoflowa, też nie wiedziałabym o THM. Lokal…

  • Pralinki daktylowo-fasolowe

    Pralinki daktylowo-fasolowe

    Niedziela, leniwy poranek. Bez pośpiechu wstałam, bez pośpiechu zjadłam śniadanie. Wstawiłam przy okazji fasolę, która przez noc moczyła się w miseczce. Bez pośpiechu wypiłam kawę, przy okazji zalałam wrzątkiem daktyle. Prysznic też bez pośpiechu. Już jest bosko, a to dopiero początek dnia. Czas przygotować deser, pralinki z daktyli, banana, kakao i… fasoli. Będzie idealny po…

  • Caesar salad czyli sałatka Cezar – wersja bezmięsna

    Caesar salad czyli sałatka Cezar – wersja bezmięsna

    Kto tak naprawdę jest twórcą słynnej sałatki cesarskiej, znanej też pod nazwą cezar? Tego do końca nie wiadomo. W przeróżnych publikacjach najczęściej pojawia się nazwisko Caesara Cardiniego. Cardini, Włoch z pochodzenia i szef kuchni w swojej własnej restauracji mieszczącej się w Tijuanie, pewnego dnia, kiedy skończyły się składniki w spiżarni, nie chcąc zawieść swoich gości…

  • Koktajl energetyczny zamiast kawy

    Koktajl energetyczny zamiast kawy

    Piątek. Obudziłam się dziś z bólem głowy i uczuciem, jakbym balowała calusieńką noc. Ewidentnie wysokie ciśnienie próbuje pokazać kto dziś rządzi. Od rana każdy ratuje się kawą. Biurowe ekspresy nie nadążają, a w Costa i Starbucks kolejki są dwa razy dłuższe niż zazwyczaj. Ja zamiast kawy na szybko zrobiłam koktajl energetyczny. Banan, mleko kokosowe i kardamon powinny…