danie wegetariańskie

Aromatyczny krem z soczewicą

Odkąd ponownie zaprzyjaźniłam się z mięsem (choć słowo przyjaźń w tym przypadku jest mocno przesadzone), rzadziej sięgam po wszelakie warzywa strączkowe. Brak pomysłu, a przede wszystkim brak czasu w miniony piątek sprawił, że postanowiłam zrobić szybki obiad. Ekspresowy rekonesans w lodówce i spiżarni wskazał mi drogę, którą podążałam przez ponad rok, będąc na diecie semiwegetariańskiej […]

Energetyczne placki owsiane z bananem

Od dwóch dni gdzie nie spojrzę, wszyscy nagle jak jeden mąż piszą o powrocie do śniadania w postaci owsianki? Przypadek?`Hmm… Zaskoczę wszystkich! U mnie nie będzie dziś ani o owsiance, bo to już byłoby nudne, ani o powrocie do niej, gdyż jadam ją w miarę regularnie. Dziś będzie za to o banalnie prostym przepisie na […]

Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów

Podczas sobotniego festiwalu Food Blogger Fest (relacja dla zainteresowanych), w którym miałam okazję uczestniczyć poznałam Anię, która twierdzi, że ciecierzycę potrafi przygotować na milion sposobów. Zaciekawił mnie temat, gdyż moje pomysły co do wykorzystania strączka póki co ograniczają się do zrobienia kilku sałatek, hummusu, przekąski i zupy. Podczas wspólnych warsztatów, z dostępnych składników Ania zrobiła […]

Kokosowa owsianka z aromatyczną pomarańczą

Środa. Ku mojemu przerażeniu o 6:30 za oknem było -5 stopni. Kilka godzin później niewiele lepiej, -3 mimo iż słońce świeci jak oszalałe. No nic, oznacza to tylko jedno, zima nadchodzi. Czas zatem na bardziej rozgrzewające jedzenie. Dzień zaczęłam od kokosowej owsianki, którą przygotowałam wczoraj, przed pójściem spać. Przygotowałam to chyba nawet za dużo powiedziane, […]

Daktylowy brownie

Daktylowy brownie, to jedno z tych ciast, po których nikt z nas nie powinien mieć wyrzutów sumienia. Badania naukowe dowiodły, że gorzka czekolada (ta, która zawiera powyżej 70% kakao), główny składnik browniesa, jest nie tylko smaczna, ale także i zdrowa! Poprawia nastrój, wykazuje właściwości antynowotworowe, obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu, poprawia pamięć. Cukier, dodawany […]

Makaron z kurkami w ziołach

Sezon na grzyby w pełni. Podobno. Podobno, bo nam mimo trzech wyjazdów w sprawdzone miejsca, nie udało się znaleźć ani jednego grzyba! (co w latach ubiegłych nigdy się to nie zdarzyło!), Znajomi za to chwalą się swoimi pełnymi koszami, co by oznaczało, że jednak grzyby są, tylko my za późno wstajemy 🙂 No nic, do […]

Thank God It’s Friday … i twaróg z ziołami

Thank God It’s Friday! Tyle w temacie. Za oknem szaro, buro i ponuro, a u mnie od rana kolory. Twarożek z jogurtem naturalnym, do tego zielona dymka, przepyszne, aromatyczne zioła prowansalskie przywiezione z Francji (jeśli ktoś, kiedyś będzie, polecam zaopatrzyć się w sporych ilościach, bo ich smak i aromat nie mają sobie równych!), sól i […]

Japońska przekąska – liście klonu w tempurze

Mówią, że pieniądze i jedzenie leżą na ziemi, trzeba się tylko po nie schylić, co niniejszym dziś uczyniłam. Pieniędzy wprawdzie nie znalazłam, znalazłam za to mnóstwo pięknych liści klonu, które wykorzystam do dzisiejszej przekąski. „Momiji tempura”, czyli liście w tempurze to jedna z najbardziej popularnych, ulicznych przekąsek w Japonii, szczególnie w Osace. Nazwa tej niecodziennej przekąski wzięła się od […]

Brotchán foltchep – irlandzka zupa porowa z owsianką

Biegam, sporo biegam. Biegam po asfaltowych ścieżkach, po lesie, niekiedy po plaży. Biegam od szkoły do szkoły, od sklepu do sklepu.  Czasami biegam też po stronach internetowych w poszukiwaniu jedzeniowych inspiracji, bo choć niektórym znajomym trudno w to uwierzyć, czasami też nie wiem co zrobić na śniadanie, obiad czy kolację. Podczas jednej z takich przebieżek natrafiłam […]

Domowe pesto z brokuła

Pesto z bazylii zna niemal każdy. Niezwykle prosty, bardzo zdrowy i nieziemsko smaczny dodatek do makaronów czy kanapek (świetne zamiast masła!). Gotowy produkt można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, ale można zrobić je samemu w domu i to wcale nie posiadając większych zdolności kulinarnych. Dobre pesto może powstać niemal z każdego warzywa, dziś padło na brokuły. składniki: […]