danie wegetariańskie

  • Krem z awokado z nutą mięty

    Krem z awokado z nutą mięty

    Kiedy temperatury za oknem dochodzą do trzydziestu kresek powyżej zera, mało komu chce się jeszcze gotować. Leżeć się nie chce, a co dopiero stać w kuchni nad gotującym się obiadem… Chłodniki, kremy, owoce – to jest to! Proste, zdrowe i co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu. Dziś przepis na pyszny krem z awokado, z lekką nutą…

  • Boczniaki- pomysł na wigilijne danie

    Boczniaki- pomysł na wigilijne danie

    Są takie potrawy, których na wigilijnym stole zabraknąć nie może – ryba po grecku, śledź w śmietanie, karp wigilijny, pierogi z przeróżnym farszem (polecam moje ulubione pierogi z łososiem), barszcz czerwony, paszteciki, sałatki… Każdy ma swoje „must have” bez których nie wyobraża sobie świąt. Każdego roku staram się jednak przygotować coś nowego, coś innego niż…

  • Nie pizza, nie naleśniki a smaczna zapiekanka

    Nie pizza, nie naleśniki a smaczna zapiekanka

    Kilka ziemniaków, resztki zamrożonej fasolki, kawałek rozpoczętej mozzarelli i parę miękkich już pomidorków koktajlowych. Do tego przyjemny, aromatyczny sos na bazie mleka kokosowego. Tyle właśnie wystarczy, by zrobić świetny obiad. Nie jest to wcale pizza i nie naleśniki, nie pierogi i nie placki ziemniaczane a smaczna i prosta zapiekanka składniki na zapiekankę: ziemniaki zielona fasolka szparagowa…

  • Zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe

    Zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe

    Pozostając w temacie sycących, rozgrzewających i gęstych zup jesienno-zimowych dziś propozycja wegetariańska, bezglutenowa z porządną dawką białka – zupa krem z soczewicy i chipsy batatowe zupa krem z soczewicy – składniki: 1 szkl czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku ok 2 cm świeżego imbiru 1 gałązka rozmarynu 1,5 l bulionu 2 szkl passaty pomidorowej 1-2 bataty 2 łyżki…

  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    Podczas zeszłotygodniowego zbierania jagód, udało mi się znaleźć także nieco kurek i podgrzybków. Podgrzybki oczywiście już się suszą – będą idealnym dodatkiem do zimowego bigosu, a kurki wrzuciłam na patelnię, dodałam kilka składników i tym sposobem powstał prosty, smaczny i szybki obiad. składniki: dowolny makaron (czyli co kto lubi, co kto może, kto co ma) 1 łyżka oleju…

  • Wiosenna przekąska – spring rolls

    Wiosenna przekąska – spring rolls

    Nie wiem nawet czy jestem w stanie policzyć wszystkie moje próby zrobienia dobrych spring rollsów. A przecież to takie proste. Trochę zieleniny typu sałata, rukola, kilka pasków cienko pokrojonego mango, nieco makaronu ryżowego, kawałek awokado, nieco sałatki azjatyckiej (przepis), ewentualnie odrobina mięsa, paluszków krabowych, no i oczywiście – papier ryżowy i sos satay. Zapytałam w…

  • Banan w wersji spice

    Banan w wersji spice

    Była już kawa z bananem, był chleb bananowy, był też i banan dodawany do owsianki czy jogurtu. O tonie bananów zjedzonych przed, w trakcie i po zawodach nie wspomnę. Przyszedł więc czas na banana na ciepło, w nieco ostrzejszej wersji. Cynamon i gałka muszkatołowa nadały dość mdłemu owocowi przyjemnego, choć nieco ostrego charakteru, miód nieco…

  • Zielona zupa z bobu i bazylii

    Zielona zupa z bobu i bazylii

    Zupy, to dania absolutnie wyjątkowe. Coraz częściej w restauracjach i na naszych stołach zamiast tradycyjnych, rzadkich zup pojawiają się te o gęstej, kremowej konsystencji. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i bardziej syte. Po zjedzeniu jednej porcji takiego kremu, już raczej nikt nie powie, że zupa przeleciała i nadal jest się głodnym. Jednymi z mich ulubionych…

  • Domowa granola crunchy z masłem orzechowym i bakaliami

    Domowa granola crunchy z masłem orzechowym i bakaliami

    Kiedy szukałam ostatnio nowych, ciekawych inspiracji śniadaniowych, natknęłam się na przepis Mateusza Jasińskiego (trenerbiegania.pl), który od razu wydał mi się strzałem w dziesiątkę. Wprawdzie w owym przepisie mowa była o batonach musli, ale podczas ich robienia (i oczywiście próbowania, bo jakże by inaczej ;)) okazało się, że w wersji pokruszonej mogą być one świetnym, chrupiącym…

  • Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami

    Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami

    Polubiłam ostatnio kremy. Polubiłam je do tego stopnia, że robię je codziennie. Każdego dnia inny, a to dlatego, że nie jest to rosół, który powinien pyrtać się dobre 8 godzin na wolnym ogniu.Tu wystarczy 15 minut, max 30 w zależności od zupy, więc nie jest do żaden złodziej czasu. A zupki smaczne, treściwe i mega…