danie wegańskie

  • Zielony pudding chia

    Zielony pudding chia

    Nic nie cieszy kobiety tak bardzo jak zakupy – nowa kiecka, nowe buty, torebka, błyszczyk, woda perfumowana czy… nowa książka, niekoniecznie zawsze ambitna. O tak, tego nigdy za wiele! Nowa książka, szczególnie taka, która ułatwi nam życie, przynajmniej przez kilka dni. Kilka dni bez kombinowania i zastanawiania się co by tu dziś na obiad czy…

  • Pasta z chwasta i inne cuda na warsztatach z Kuchnią Ekologiczną

    Pasta z chwasta i inne cuda na warsztatach z Kuchnią Ekologiczną

    Kiedy jedni dwoją się i troją, by pozbyć się chwastów ze swego ogródka, Gosia Ruszkowska z wiklinowym koszem w ręku, jakby na przekór, przeczesuje opuszczone, warszawskie tereny działkowe w ich poszukiwaniu, byśmy na warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Ulicę Ekologiczną mogli przygotować dania, o których większość z nas nawet nie śniła… I tak oto, w porządnie…

  • Wegańskie czary mary w Kuchni Spotkań

    Wegańskie czary mary w Kuchni Spotkań

    Warsztaty kulinarne to nie tylko wspólne gotowanie zazwyczaj nieznanych nam wcześniej potraw, ale też możliwość poznania ciekawych ludzi. Tak było i tym razem. Gosia Ruszkowska, prowadząca warsztaty praktyczne to prawdziwy wulkan pozytywnej energii, dziennikarka, przewodniczka warszawska, weganka z długoletnim stażem, która o kuchni roślinnej wie niemal wszystko (zapraszam do odwiedzenia fejsbukowej Gosi strony Mead Ladies).…

  • Zielona zupa z bobu i bazylii

    Zielona zupa z bobu i bazylii

    Zupy, to dania absolutnie wyjątkowe. Coraz częściej w restauracjach i na naszych stołach zamiast tradycyjnych, rzadkich zup pojawiają się te o gęstej, kremowej konsystencji. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i bardziej syte. Po zjedzeniu jednej porcji takiego kremu, już raczej nikt nie powie, że zupa przeleciała i nadal jest się głodnym. Jednymi z mich ulubionych…

  • Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami

    Kremowa zupa kukurydziana z kiełkami

    Polubiłam ostatnio kremy. Polubiłam je do tego stopnia, że robię je codziennie. Każdego dnia inny, a to dlatego, że nie jest to rosół, który powinien pyrtać się dobre 8 godzin na wolnym ogniu.Tu wystarczy 15 minut, max 30 w zależności od zupy, więc nie jest do żaden złodziej czasu. A zupki smaczne, treściwe i mega…

  • Aromatyczny krem z soczewicą

    Aromatyczny krem z soczewicą

    Odkąd ponownie zaprzyjaźniłam się z mięsem (choć słowo przyjaźń w tym przypadku jest mocno przesadzone), rzadziej sięgam po wszelakie warzywa strączkowe. Brak pomysłu, a przede wszystkim brak czasu w miniony piątek sprawił, że postanowiłam zrobić szybki obiad. Ekspresowy rekonesans w lodówce i spiżarni wskazał mi drogę, którą podążałam przez ponad rok, będąc na diecie semiwegetariańskiej…

  • Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów

    Ciecierzyca z pastą z suszonych pomidorów

    Podczas sobotniego festiwalu Food Blogger Fest (relacja dla zainteresowanych), w którym miałam okazję uczestniczyć poznałam Anię, która twierdzi, że ciecierzycę potrafi przygotować na milion sposobów. Zaciekawił mnie temat, gdyż moje pomysły co do wykorzystania strączka póki co ograniczają się do zrobienia kilku sałatek, hummusu, przekąski i zupy. Podczas wspólnych warsztatów, z dostępnych składników Ania zrobiła…

  • Smaki jesieni – zupa dyniowa

    Smaki jesieni – zupa dyniowa

    Kiedyś dynia kojarzyła mi się jedynie z materiałem na hallowinowy lampion. Może dlatego, że w moim domu rodzinnym, nigdy nie jadaliśmy niczego co zawierało dynię. Moje pierwsze, kulinarne spotkanie z tym warzywem też było raczej takie sobie. Zupa którą mnie uraczono, wprawdzie miała ciekawy wygląd, ale nic poza tym. Mdła, bez smaku. I pomyśleć, że tylu ludzi wyczekuje…

  • Domowe Belriso

    Domowe Belriso

    W spiżarni znalazłam puszkę mleka kokosowego i otwarte opakowanie ryżu arborio, w lodówce rozpoczęty granat i mango. Wprawdzie ani mleko ani ryż tak szybko się nie zepsują, ale owoce już tak. Tym bardziej, że jutro wyjeżdżamy. Myśl Aśka, myśl… co by tu na szybko zrobić? Ryż, mleko, ryż, mleko, ryż, mleko… Egzotyczne, domowe belriso! Smaki tak…

  • Sezonowa pasta z bobu

    Sezonowa pasta z bobu

    Uwielbiam bób! Mogłabym go jeść niemalże w ilościach hurtowych. Najczęściej dodaję go do lekkich sałatek, dziś postanowiłam zrobić z niego pastę, a dokładniej mówiąc hummus, którego standardowo przyrządza się z ciecierzycy. Do tego garść świeżych liści mięty i melisy wprost z balkonowego ogródka, świeżutka oliwa i pyszna pasta gotowa! Idealna do pieczywa, świetnie sprawdza się…