danie fit

Czekośliwka – pyszne i zdrowe powidła domowe

No to wpadłam jak śliwka w kompot, a raczej jak śliwka w czekoladę! Jedni mówią na to „śliwkowa nutella”, inni „czekośliwka” ale są i tacy, co mówią wprost – powidła ze śliwek, choć w niecodziennym wydaniu. Jedno jest pewne – są pyszne! Moja wersja bezcukrowej czekośliwki (ta nazwa zdecydowanie podoba mi się najbardziej 😉 ) […]

Fit ciasto z orzechów w wersji wege

Inspiracją do zrobienia weekendowego ciasta do popołudniowej kawy, stała się dla mnie gazetka z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, która wpadła mi w ręce podczas ostatnich zakupów w Biedronce. Wśród nich – ciasto z orzechów i daktyli. No cóż… nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała składników i dobrała ich pod siebie. Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą, wzbogaconą […]

Sałatka z tuńczykiem i przepis na sos winegret

Sałatka z tuńczykiem, bobem, pomidorami, cebulą, do tego domowy sos winegret to sprawdzony przepis na szybkie, zdrowe fit zarówno śniadanie, lunch jak i kolację. Wykonanie mega proste i mega szybkie, z produktów ogólnodostępnych. sałatka z tuńczykiem: rukola bób (konserwowy lub świeży) pomidory suszone (lub świeże np. koktajlowe) czerwona cebula tuńczyk w sosie własnym (odcedzony. Kupując tuńczyka wybierajmy ten […]

Zupa krem z ziemniaków, pora i selera

Kilka ziemniaków, piękny zielony por, kawałek pachnącego selera, szczypta aromatycznych przypraw i nieco mleczka kokosowego. Tyle właśnie trzeba, by zrobić smaczną, rozgrzewającą kremową zupę w wersji wegańskiej – bez bulionu, bez mięsa. Zupa krem z ziemniaków, pora i selera – składniki: 4 duże ziemniaki 1 por kawałek selera 2 ząbki czosnku 250 ml (1 szkl) mleka […]

Szybka sałatka ze szpinakiem, kaszą jaglaną, mango i pieczonym kurczakiem

Nie grecka, nie nicejska a jednak smaczna, zdrowa, syta i pożywna. Jakby tego było mało, szybka w przygotowaniu, o ile ma się wcześniej przygotowane mięso drobiowe. Nie tłuste, nie smażone a pieczone pod papierem pergaminowym, dzięki czemu mięso jest cudownie soczyste. Do tego kontrastowe dodatki – słodkawe mango, słonawa feta, kwaskowaty dressing i chrupiące pestki […]

Bruschetta – przepis na pyszne włoskie danie w nowej odsłonie

Bruschetta to jedna z najbardziej znanych i lubianych włoskich przekąsek. Jej podstawą jest chrupiące, najczęściej grillowane i jeszcze ciepłe pieczywo, natarte czosnkiem, polane sporą ilością oliwy. Dodatkami – zazwyczaj pokrojone w kostkę pomidory, świeże zioła, sól i świeżo mielony pieprz. Niektórzy dodają mozzarellę, parmezan albo ricottę. Ja standardowo, robię ją „po swojemu”. składniki: 2-3 pomidory 2 ząbki […]

Lekka sałatka z kaszy jaglanej, fety i śliwek

Po truskawkach i jagodach przyszła pora na śliwki. I to najlepsze, bo prosto z sadu! Będzie więc ciacho z kruszonką (bez cukru), standardowo powidła z lawendą (przepis), które świetnie sprawdzają się zimą jako dodatek na przykład do owsianki, no i różne sałatki… dziś jedna z nich 🙂 Lekka, zdrowa i przyjemna, do tego wegetariańska i bezglutenowa. Idealna […]