danie bezglutenowe

  • Kremowa zupa warzywna z domowymi grzankami

    Kremowa zupa warzywna z domowymi grzankami

    Za kilka dni długo oczekiwany wyjazd na wakacje. Pora więc zacząć opróżniać lodówkę. Do garnka wrzuciłam resztkę warzyw – kilka marchewek, pietruszkę, kawałek selera. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Potrzymałam na małym ogniu przez około godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodałam pół szklanki czerwonej soczewicy. Następnie dorzuciłam 2 spore ząbki czosnku, 500…

  • Domowa lemoniada truskawkowo-cytrynowo-miętowa

    Domowa lemoniada truskawkowo-cytrynowo-miętowa

    Truskawkowe szaleństwo trwa! Po totalnie nieprzespanej nocy, którą zawdzięczam mega ulewie i burzy nie mającej końca, od rana zafundowałam sobie nieco radości w postaci domowej truskawkowo-cytrynowo-miętowej lemoniadzie. Smaczny, tani, lekki i świetnie orzeźwiający napój, który mam nadzieję, pozwoli mi przetrwać dzisiejszy, kolejny upalny dzień. składniki: 1 szkl wody niegazowanej 1 szkl kruszonego lodu 2 szkl…

  • Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki

    Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki

    Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Ostatnio, niezwykle popularne także i w Europie. Uwielbiane szczególnie przez wegan i wegetarian nie tylko za ciekawy smak, ale także cenne wartości odżywcze. Cieciorka, zwana też grochem włoskim, to doskonałe źródło białka (w 100 g ugotowanej ciecierzycy, znajduje się go 8,86 g ), błonnika, manganu…