danie azjatyckie

Wołowina po koreańsku – przepis

Mniej niż pół godziny. Tyle właśnie wystarczy, aby przygotować niezwykle smaczny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek. I jak tu nie kochać kuchni azjatyckiej? Dobrej jakości mięso, warzywa, ryż, aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, do tego prostota i oszczędność czasu. Czy można chcieć więcej? wołowina po koreańsku mięso wołowe – dowolne (ok 250 g) olej do smażenia (u mnie […]

Japońskie pierożki gyoza

Wszystko zaczęło się tuż przed Bożym Narodzeniem… Każdego roku, na wigilijnym stole, oprócz tradycyjnych potraw pojawia się u nas „coś” nowego. Raz jest to sałatka, raz karp przyrządzany inaczej niż zwykle, a jeszcze innym razem deser. Chyba śmiało już mogę powiedzieć, że to coroczne urozmaicanie stało się naszą rodzinną tradycją. Tym razem na typowo polskim […]