danie autorskie

  • Tilapia z warzywnym puree i sosem La Manche

    Tilapia z warzywnym puree i sosem La Manche

    Wczoraj naszła mnie ochota na rybę. Przyznam, że dawno nie gościła w mojej kuchni. Zatowarowanie sklepów między świętami w świeże produkty jest niestety dość mocno okrojone, więc kupiłam to, co akurat było dostępne, Tilapia. A jak i rybka to i warzywa, tym razem w nieco innej wersji, w postaci puree. Wyszło pysznie, wyszło zdrowo no i szybko.…

  • Sałatka z granatem, słonecznikiem i panierowanym camembertem

    Sałatka z granatem, słonecznikiem i panierowanym camembertem

    Święta, święta i po świętach. Po tych wszystkich kiełbasach, żurkach i mazurkach czas powrócić do sałatek i nieco lżejszych potraw. Tak sobie myślę, że za długo na takim cięższym żarełku to bym nie zajechała. Żołądek jednak czuje różnicę i trochę zaczął się buntować. No i mimo iż z treningów na czas świąt nie zrezygnowałam, to…

  • Makaron z bobem i cukinią w sosie pomidorowo-serowym

    Makaron z bobem i cukinią w sosie pomidorowo-serowym

    Po kilku dniach fatalnej pogody, dziś znów mogliśmy cieszyć się słońcem. Od przedwczoraj jest u nas mama, więc wybrałyśmy się do Ogrodu Botanicznego w Powsinie, gdzie cisza, spokój i mnóstwo zieleni. Idealne miejsce na wyciszenie i relaks. Za długo jednak relaksować się nie potrafię, ani tym bardziej usiedzieć w jednym miejscu, dlatego też podjechaliśmy kawałek dalej,…

  • Zapiekanka ziemniaczano-bakłażanowa ze świeżym szpinakiem

    Zapiekanka ziemniaczano-bakłażanowa ze świeżym szpinakiem

    Dziś polecam Wam bardzo smaczne, sycące danie wegetariańskie, które powstało w wyniku moich eksperymentów w kuchni. Nie ma się co tu rozpisywać – wyszło extra! Do tego jeszcze lampeczka białego, schłodzonego wina i wszyscy najedzeni i zadowoleni 🙂 potrzebne składniki (porcja dla 2 osób): 1 średni bakłażan 6-8 średnich ziemniaków (najlepiej takich, które po ugotowaniu…