danie autorskie

Kokosowa owsianka z aromatyczną pomarańczą

Środa. Ku mojemu przerażeniu o 6:30 za oknem było -5 stopni. Kilka godzin później niewiele lepiej, -3 mimo iż słońce świeci jak oszalałe. No nic, oznacza to tylko jedno, zima nadchodzi. Czas zatem na bardziej rozgrzewające jedzenie. Dzień zaczęłam od kokosowej owsianki, którą przygotowałam wczoraj, przed pójściem spać. Przygotowałam to chyba nawet za dużo powiedziane, […]

Proste i smaczne danie jednogarnkowe – warzywa skropione cytryną z makaronem ryżowym

Przez ostatnie dni jadaliśmy niemalże non stop schłodzone owoce, szczególnie arbuzy. W takie upały, po prostu nikt nie miał ochoty na nic innego. Dziś upały nieco odpuściły, można więc było postać chwilę w kuchni, zrobić smaczny i bardziej treściwy posiłek. W ruch poszły świeże warzywa, nieco zeszklone na oleju kokosowym, który przez wysokie temperatury zmienił stan […]

Sałatka sezonowa z bobem w roli głównej

W końcu doczekałam się sezonu na bób! Na szczęście jego cena spada (pierwszy wysyp tego rarytasu kosztował 23 zł!!), można więc zacząć szaleć i kombinować w kuchni. Bób, znany także jako „fasola fava” to najstarsza jadalna roślina strączkowa, która uprawiana była już w starożytności. Warto włączyć go do codziennej diety nie tylko ze względu na smak i cenne […]

Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

W dzieciństwie mama robiła nam czasami zupy owocowe i choć bardzo starała się je urozmaicać, ja nie byłam w stanie ich jeść. Była to chyba jedyna rzecz, której szczerze nie znosiłam. No i proszę, minęło tyle lat i dziś sama je robię. Kto by pomyślał?! W zeszłym roku, podczas solidnych upałów, kombinowałam co by tu jeść? […]

Zielona fasolka po azjatycku z makaronem udon

Zdarza się, że nie mam ani przygotowanego, ani zaplanowanego obiadu. Rzadko bo rzadko, ale się zdarza. Najprościej byłoby albo kupić jakiegoś gotowca, którego w domu trzeba będzie jedynie podgrzać, albo iść do restauracji. Problem w tym, że zazwyczaj gotowce nafaszerowane są różnymi konserwantami i polepszaczami smaku, nie są wcale ani zdrowe, ani smaczne. Z kolei wyjście do […]

Cukiniowa zapiekanka z serem i chorizo

Jak dla mnie – posiłek idealny. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch jak i romantyczną kolację (tu obowiązkowo dobre włoskie wino!). Zapiekanka z cukinii to nieszablonowy sposób korzystania z dobrodziejstw i smaków włoskiej kuchni. Smaki znane z pizzy można odnaleźć także w zupełnie innych potrawach. Zachęcam do cukiniowych eksperymentów 🙂 potrzebne nam będą (porcja […]

Owsianka w pieczonym jabłku z figą i ciepłym miodem

Większość biegaczy nie wyobraża sobie dnia, bez wciągnięcia porządnej owsianki o poranku. Niektórzy mogą jeść ją ciągle w tej samej, niezmienionej wersji, a niektórzy coś tam zawsze zmienią, by za każdym razem była nieco inna. Zdecydowanie należę do tych zmieniających. Tak naprawdę podstawą owsianki są płatki owsiane, z pozostałymi składnikami można kombinować, np. zamiast mleka […]

W walce z upałem – owocowy napój przetrwania

Nie dołączę do grona maruderów. Nie będę narzekać, że za gorąco, nie będę marudzić, że nie ma czym oddychać… Dziś dołączam do walczących z upałem! Siedzę więc w domu, sączę pyszny, orzeźwiający napój! Póki co jest dobrze! Pysznie, zdrowo, lekko, energetycznie i dietetycznie 🙂 składniki: 1 kg kwaśnych jabłek 1 kg pomarańczy 1 ananas 1 cytryna […]

Tagliatelle z czerwoną cebulą, czosnkiem i cukinią

Dziś temperatura za oknem dochodziła do +34 °C. W domu wcale nie było lepiej, bo zaledwie cztery stopnie mniej, przez co zupełnie nie miałam siły na długie gotowanie. Poza tym, w poniedziałki zazwyczaj do obowiązków dochodzi sprzątanie po weekendzie, niezależnie od tego czy w weekend byliśmy w domu czy nie, przez co dzień znowu się skraca. Do tego […]

Zdrowa i mega smaczna sałatka z bobem, kaszą jaglaną, fetą i czarną porzeczką

Metodą eksperymentalną, zrobiłam sałatkę, która stała się absolutnym hitem! I to hitem nie tylko u mnie w domu, ale także w domach moich znajomych, którzy także zaczęli ją robić. Głównym jej składnikiem jest sezonowy bób, a także bardzo zdrowa kasza jaglana.  Do tego dwa zaskakujące składniki – słona feta oraz słodko-kwaśne owoce. Tu wykorzystałam czarne porzeczki, […]