biegacz w kuchni

Dynia i cukinia w kardamonie z kaszą jaglaną

Dyniowy szał trwa i nie mam tu wcale na myśli pomarańczowych lampionów. Dynia to jedna z najbardziej popularnych roślin uprawnych, hodowanych na całym świecie. W Polsce dostępna jest zazwyczaj od września do końca stycznia. Występuje w wielu odmianach, a do najbardziej popularnych należą: hokkaido, nelson, lunga i makaronowa. Różnią się one od siebie zarówno kształtem, […]

Zielone koktajle – szybkie, smaczne i proste

Zielone koktajle podbiły świat! Polecają je dietetycy, piją je celebryci i fani zdrowego odżywiania. Piją je także dzieci. I nie ma się co temu dziwić. Zmiksowane warzywa i/lub owce to smaczny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi porządnej dawki witamin i składników mineralnych i to w najlepszej postaci, z surowych produktów. Sposób przyrządzenia koktajlu jest banalnie prosty, […]

Thank God It’s Friday … i twaróg z ziołami

Thank God It’s Friday! Tyle w temacie. Za oknem szaro, buro i ponuro, a u mnie od rana kolory. Twarożek z jogurtem naturalnym, do tego zielona dymka, przepyszne, aromatyczne zioła prowansalskie przywiezione z Francji (jeśli ktoś, kiedyś będzie, polecam zaopatrzyć się w sporych ilościach, bo ich smak i aromat nie mają sobie równych!), sól i […]

Japońska przekąska – liście klonu w tempurze

Mówią, że pieniądze i jedzenie leżą na ziemi, trzeba się tylko po nie schylić, co niniejszym dziś uczyniłam. Pieniędzy wprawdzie nie znalazłam, znalazłam za to mnóstwo pięknych liści klonu, które wykorzystam do dzisiejszej przekąski. „Momiji tempura”, czyli liście w tempurze to jedna z najbardziej popularnych, ulicznych przekąsek w Japonii, szczególnie w Osace. Nazwa tej niecodziennej przekąski wzięła się od […]

Brotchán foltchep – irlandzka zupa porowa z owsianką

Biegam, sporo biegam. Biegam po asfaltowych ścieżkach, po lesie, niekiedy po plaży. Biegam od szkoły do szkoły, od sklepu do sklepu.  Czasami biegam też po stronach internetowych w poszukiwaniu jedzeniowych inspiracji, bo choć niektórym znajomym trudno w to uwierzyć, czasami też nie wiem co zrobić na śniadanie, obiad czy kolację. Podczas jednej z takich przebieżek natrafiłam […]

Sałatka gyros

Tę sałatkę uwielbiają u mnie w domu wszyscy. No i jest z mięsem! Sałatki zazwyczaj robi się błyskawicznie, ta wymaga nieco więcej czasu, ale zapewniam, że jest tego warta. Najlepiej zapodać sobie w kuchni jakaś muzyczkę i podrygiwać w rytm krojąc pierś z kurczaka, który jest tu jednym z najważniejszych składników. gyros przepis filet z […]