biegacz w kuchni

Pasta z wędzonej makreli

Prawdziwa klasyka wśród polskich past – pasta z wędzonej makreli. Nie znam nikogo, kto by jej nie znał, choć każdy zna ją w nieco innej wersji. Jedni do rybnego mięsa dodają twaróg, jajka, musztardę, inni czosnek, śmietanę, a ja lubię ją w wersji najprostszej, taką jaką robiła moja babcia i mama, z cebulką i ogórkiem. […]

Zielony koktajl na zdrowie

Niedziela, tym razem bez kawy. Szaleństwo miksowania zielonych produktów ogarnął i mnie. Wiosna nadchodzi, trza jeszcze bardziej wziąć się w garść 😉 Niewinne, zielone koktajle to ukryta, prawdziwa bomba witaminowa, prosty i szybki sposób na przemycenie świeżych owoców i warzyw do codziennej diety. Aby taki koktajl był pity ze smakiem nie wystarczy designerski słoiczek. Sekret […]

Energetyczne placki owsiane z bananem

Od dwóch dni gdzie nie spojrzę, wszyscy nagle jak jeden mąż piszą o powrocie do śniadania w postaci owsianki? Przypadek?`Hmm… Zaskoczę wszystkich! U mnie nie będzie dziś ani o owsiance, bo to już byłoby nudne, ani o powrocie do niej, gdyż jadam ją w miarę regularnie. Dziś będzie za to o banalnie prostym przepisie na […]

Wietnamska kaczka w pomarańczach i imbirze – Vit nau cam

Kaczka. Ostatni raz jadłam ją ponad rok temu, choć w nieco innej wersji. Tym razem azjatycko, rozgrzewająco, według przepisu Rick’a Stein’a, który inspiracji kulinarnych szuka, podróżując po świecie. Przepis na „Vit nau cam” bo taka jest oryginalna nazwa kaczki w pomarańczach, pochodzi z jego wyprawy na Daleki Wschód, gdzie szuka autentycznych smaków, jakie znaleźć można […]

Z wizytą w Tsong Kha Momo

Jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, knajpka co Tsong Kha Momo zowie się… Aleja Jana Pawła II, ścisłe centrum, pawilony Muranów. Kojarzą je niemal wszyscy, nikt pytany jednak nie potrafił wskazać mi lokalizacji knajpki serwującej dania kuchni tybetańskiej. Nikt, chociaż miejsce istnieje od kilku lat! Gdyby nie metoda pantoflowa, też nie wiedziałabym o THM. Lokal […]

Pralinki daktylowo-fasolowe

Niedziela, leniwy poranek. Bez pośpiechu wstałam, bez pośpiechu zjadłam śniadanie. Wstawiłam przy okazji fasolę, która przez noc moczyła się w miseczce. Bez pośpiechu wypiłam kawę, przy okazji zalałam wrzątkiem daktyle. Prysznic też bez pośpiechu. Już jest bosko, a to dopiero początek dnia. Czas przygotować deser, pralinki z daktyli, banana, kakao i… fasoli. Będzie idealny po […]

Azja na talerzu – wietnamska zupa Pho

No i stało się. Po ponad rocznej przerwie znów stałam się mięsożerna. No może z tą „żernością” przesadziłam, ale od czasu do czasu mój organizm domaga się mięsnego kawałka. No i wymyślam, co by tu upichcić… Na pierwszy ogień poszły pierożki gyoza (przepis), na drugi zupa Pho. Wcześniej wiele wersji zupy Pho jadałam  w azjatyckich […]

Ziemniaczana sałatka z suszonymi pomidorami

Spotkania z Jolą i Andrzejem, od początku ich poznania, sprawiają mi zawsze taką samą przyjemność. Wspólne niekończące się tematy, podobne zainteresowania i miłość do gotowania sprawiają, że nasze spotkania za każdym razem przemieniają się w prawdziwą ucztę. Raj dla ucha, raj dla podniebienia i to już od tylu lat. Raz gotują oni, raz my, jeszcze […]

Caesar salad czyli sałatka Cezar – wersja bezmięsna

Kto tak naprawdę jest twórcą słynnej sałatki cesarskiej, znanej też pod nazwą cezar? Tego do końca nie wiadomo. W przeróżnych publikacjach najczęściej pojawia się nazwisko Caesara Cardiniego. Cardini, Włoch z pochodzenia i szef kuchni w swojej własnej restauracji mieszczącej się w Tijuanie, pewnego dnia, kiedy skończyły się składniki w spiżarni, nie chcąc zawieść swoich gości […]

Aromatyczne krewetki z makaronem ryżowym

Śniły mi się dzisiaj wakacje i nasz tegoroczny pobyt na Lazurowym Wybrzeżu. Ogromny, okrągły stół przykryty białym obrusem, a na nim kolorowe talerze, miski i miseczki wypełnione przeróżnymi potrawami z krewetek. Oczywiście tak było tylko we śnie. Wprawdzie faktycznie krewetki jedliśmy, ale nie w takich ilościach, mimo iż ich ceny były baaaaardzo kuszące i duuuuuuużo […]