biegacz w kuchni

  • Aromatyczna, ciemna zupa Ramen

    Aromatyczna, ciemna zupa Ramen

    Kiedy temperatura za oknem dochodzi do 38 stopni, Ty pocisz się nie wstając nawet z kanapy, jedzenie czegoś, co dodatkowo rozgrzewa Cię od środka – absolutnie nie jest dobrym pomysłem. No ale cóż zrobić, kiedy masz na to ochotę? Wyjście jest tylko jedno – ubrać się przewiewnie i grzecznie iść do sklepu… Dziś zupa Ramen…

  • Bób na ciepło z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

    Bób na ciepło z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

    Były już szparagi, były truskawki, choć przyznam, że wyjątkowo paskudne w tym roku – kwaśne i zupełnie nietruskawkowe w smaku. Przyszła zatem pora na bób! Zielony, pachnący i świeży, 10 zł za kilogram, bynajmniej na razie. Z kilograma bobu zostało mi pół, resztę zaraz po ugotowaniu wciągnęły dzieci. Z „mojej” połowy zrobiłam na szybko pyszną…

  • Przepis na pyszną zupę kalafiorową

    Przepis na pyszną zupę kalafiorową

    Często wyjeżdżamy za granicę, dobrze nie znając swojego kraju. Często gotujemy i jemy dania, których składniki kupujemy w dziale „kuchnie świata”. Co tu dużo mówić – cudze chwalicie, swego nie znacie… Ta dziwna przypadłość niestety dotyczy także i mnie… Znam smak kimchi, guacamole, vichyssoise, a do tej pory nie jadłam jednej z najprostszych polskich zup,…

  • Tatar z łososia z awokado

    Tatar z łososia z awokado

    Kawałek surowego łososia, dwie średniej wielkości szalotki, nieco szczypiorku, piękne, zielone, dojrzałe awokado, odrobina sosu sojowego i kilka tajnych składników dla podkręcenia smaku – to właśnie potrzeba, by zrobić fajne, szybkie i lekkie śniadanie. składniki: surowy łosoś szalotka szczypiorek awokado sos sojowy odrobina zielonej pasty curry (lub czegoś innego, co nada pikanterii) odrobina oleju sezamowego…

  • Domowy serek truskawkowy typu Bakuś

    Domowy serek truskawkowy typu Bakuś

    Kiedy kilka miesięcy temu dostałam przepis na tort biszkoptowy (najpyszniejszy tort jaki w życiu jadłam, serio!), nie przypuszczałam nawet, że w jednym przepisie znajdą się aż dwa – na tort i na masę, którą przekłada się biszkopty. Owa masa, to przypominający do złudzenia serek truskawkowy typu Bakuś! Moje dzieci, które uwielbiają „degustować” wszelakie nowości tak…

  • Przysmak japoński – kiszone rzodkiewki

    Przysmak japoński – kiszone rzodkiewki

    Ekspertem w dziedzinie kiszenia zawsze była u nas moja mama. Kiedy zbliżał się sezon ogórkowy, samochodem jeździliśmy na Kielecką w Bydgoszczy, gdzie znajdowała się giełda dla hurtowników i gdzie zaopatrywali się właściciele sklepów zwanych warzywniakami. Wprawdzie sklepu nie posiadaliśmy, ale ogórki gruntowe i całe zestawy do kiszenia kupowaliśmy w konkretnych ilościach, jakby nie patrzeć –…

  • Parzybroda – zupa z młodej kapusty na trzy sposoby

    Parzybroda – zupa z młodej kapusty na trzy sposoby

    Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu, na boczku lub w wersji wegańskiej i najszybszej. Aby zachować ładny, zielony kolor kapusty, zupę gotujemy bez przykrycia. Jeśli garnek przykryjemy to wprawdzie…

  • Makaron z zielonymi grillowanymi warzywami

    Makaron z zielonymi grillowanymi warzywami

    Pomysł na szybki i smaczny obiad? Ależ bardzo proszę! składniki: ugotowany makaron 300 g indyka pokrojonego w paski garść groszku cukrowego 1 średnia cukinia szczypta kurkumy szczypta curry ok 1-2 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu rybnego sól i pieprz do smaku śmietana 12% 1 łyżka oleju kokosowego starty parmezan Na oleju podsmażamy pokrojonego indyka,…

  • Sałatka z granatem, orzechami, miętą i kaszą kuskus

    Sałatka z granatem, orzechami, miętą i kaszą kuskus

    Przed nami kilkugodzinna podróż samochodem. Jedno jest pewne, prędzej czy później trzeba będzie się zatrzymać by rozprostować nogi i … zjeść drugie śniadanie. Przygotowałam się więc na tę okoliczność i wczoraj wieczorem zrobiłam smaczną, sycąca i prostą sałatkę, która z pewnością zaspokoi nasz głód. Sałatka z granatem, orzechami, balkonową miętą marokańską i kaszą kuskus to…

  • Kremowa zupa z zielonych szparagów

    Kremowa zupa z zielonych szparagów

    W taką piękną i słoneczną pogodę jak dziś szkoda mi było tracić czas na długie stanie w kuchni i przygotowywanie posiłku, dlatego też postawiłam na sprawdzone i szybkie dania – kremową zupę z zielonych szparagów oraz makaron także ze szparagami jako drugie danie (przepis). składniki: 1 l bulionu warzywnego (użyłam zamrożonego sprzed kilku dni) 1…