biegacz na diecie
-
Lato zamknięte w słoiku czyli przepis na suszone pomidory
Od kiedy tylko sięgam pamięcią, moja mama każdego roku przygotowywała przetwory na zimę. Po pierwsze dlatego, że w sklepach rzadko dostępne były takie rarytasy, po drugie dlatego, że jeśli już można je było kupić to były drogie albo nie było w czym wybierać, po trzecie dlatego, że tak robiła i moja babcia i prababcia i…
-
Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli
Sałatka z tuńczyka i czerwonej fasoli to kolejna propozycja z biedronkowej gazetki z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, którą skusiłam się zrobić. Jak dla mnie super, choć oczywiście zmieniłam sos i zamiast proponowanego sosu z oliwy, octu z białego wina i sosu piri piri zrobiłam najprostszy sos winegret, który moim skromnym zdaniem jest dużo bardziej wyrazisty i…
-
Fit ciasto z orzechów w wersji wege
Inspiracją do zrobienia weekendowego ciasta do popołudniowej kawy, stała się dla mnie gazetka z przepisami kuchni śródziemnomorskiej, która wpadła mi w ręce podczas ostatnich zakupów w Biedronce. Wśród nich – ciasto z orzechów i daktyli. No cóż… nie byłabym sobą, gdybym nie pozmieniała składników i dobrała ich pod siebie. Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam pełnoziarnistą, wzbogaconą…
-
Kofta, tzatziki, sałatka grecka – pomysł na grecki obiad
Wakacje. Choć do urlopu jeszcze daleko, oczyma wyobraźni przeniosłam się dzisiaj do Grecji, w której dane mi było być kilka razy. Zawsze kojarzyła mi się ona z ciepłym klimatem, białymi domkami ozdobionymi kontrastowymi niebieskimi okiennicami, wijącą się wokół gęstą bugenvillą i obłędnie pysznym jedzeniem pachnącym oliwą i świeżą miętą. Kofta, klasyczne tzatziki i sałatka grecka…
-
Spring rolls, szparagi i sos satay
Sezon na szparagi niestety dobiega końca. W ramach ostatnich podrygów zrobiłam dziś spring Rolls -bardzo prostą, szybką i smaczną bezglutenową przekąskę, którą można jeść w setkach przeróżnych kombinacji – z mięsem, warzywami, owocami, serem i… czym dusza zapragnie. Do tego aromatyczny sos satay choć do spring Rollsów świetnie pasują też azjatyckie sosy słodko-kwaśne. spring Rolls…
-
Zupa tajska curry z bobem czyli pomysł na szybki obiad
Zupa tajska curry z bobem to trochę taki most, który łączy ze sobą dwa światy – kuchnię tajską z polską. Niezwykle aromatyczne składniki, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej – mleko kokosowe, limonka, olej sezamowy, kolendra i imbir okazały się świetną partią dla naszego polskiego bobu, na który właśnie zaczyna się sezon. Zupa na pierwszy rzut oka…
-
Naleśniki z mąki jaglanej z sosem wiśniowym, imbirem i miodem
Naszła mnie dziś ochota na naleśniki. To zawsze dobry i sprawdzony sposób na szybki, całkiem lekki obiad, wszak nie zawsze musi być mięcho i pyry 😉 Tym razem zamiast standardowej wersji z mąką pszenną postanowiłam, że poeksperymentuję z mąką jaglaną, którą ostatnio nabyłam drogą kupna w jednym z marketów. Do tego nieco jogurtu naturalnego i…
-
Sz jak szparagi… sałatka, zupa, chipsy i co jeszcze?
Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, zazwyczaj od końca kwietnia do połowy czerwca w zależności od pogody, a ta w tym roku niestety nie była dla nas zbyt łaskawa. Początki sezonu to zazwyczaj szparagi importowane, głównie z Hiszpanii, których cena niestety nie zachęca do zakupu i dochodzi do 25 zł za pęczek. Na szczęście na…
-
Vegan Ramen Shop czyli Japonia nad Wisłą
Po prawej stronie Wisły, vis a vis Stadionu Narodowego otworzyło się miejsce, o którym krążą już legendy. Klientów czekających na wolny stolik szczególnie w weekend momentami bywa tu więcej, niż dostępnych w środku miejsc. Karta dań niewielka jak sam lokal – zaledwie trzy rodzaje ramenu – Spicy Miso Ramen, Creamy Shio Ramen i Clear Shoyu…
-
Dżem z marchewki – wersja fit bez cukru
Dżem z marchewki, konfitura marchewkowa lub po prostu mus marchewkowy to od kilku dni absolutny hit w mojej kuchni. Banalnie prosty, niezwykle zdrowy i obłędnie pyszny deser! Świetnie smakuje w wersji schłodzonej, jedzony tak po prostu, łyżeczką prosto z pojemnika. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do naleśników i ciast, czy jako zdrowy zamiennik tradycyjnych…