biegacz na diecie

Parzybroda – zupa z młodej kapusty

Zupa z kapusty włoskiej (lub młodej), zwana parzychą lub parzybrodą to gęste, sycące danie charakterystyczne dla kuchni wielkopolskiej. Można ją zrobić na kilka sposobów: na wywarze mięsnym, co zajmuje zdecydowanie najwięcej czasu, na boczku lub w wersji wegańskiej i najszybszej. Aby zachować ładny, zielony kolor kapusty, zupę gotujemy bez przykrycia. Jeśli garnek przykryjemy to wprawdzie […]

Sałatka gyros

Tę sałatkę uwielbiają u mnie w domu wszyscy. No i jest z mięsem! Sałatki zazwyczaj robi się błyskawicznie, ta wymaga nieco więcej czasu, ale zapewniam, że jest tego warta. Najlepiej zapodać sobie w kuchni jakaś muzyczkę i podrygiwać w rytm krojąc pierś z kurczaka, który jest tu jednym z najważniejszych składników. gyros przepis filet z […]