bezglutenowe

Lekka sałatka z kaszy jaglanej, fety i śliwek

Po truskawkach i jagodach przyszła pora na śliwki. I to najlepsze, bo prosto z sadu! Będzie więc ciacho z kruszonką (bez cukru), standardowo powidła z lawendą (przepis), które świetnie sprawdzają się zimą jako dodatek na przykład do owsianki, no i różne sałatki… dziś jedna z nich 🙂 Lekka, zdrowa i przyjemna, do tego wegetariańska i bezglutenowa. Idealna […]

Wegańskie niebiańskie Rafaello

Nie tak dawno, zaopatrzyłam się w bakalie, niemal w ilościach hurtowych. W kuchni wykorzystuję je dość często, codziennie daję je także do śniadaniówek moich dzieci. Są one świetnym zamiennikiem wszelakich batonów i czekoladek, taka zdecydowanie zdrowsza wersja słodyczy. Jako że jest piątek, zrobiłam na weekend bardzo smaczny i zdrowy deser wegański. Jajka zastąpiłam siemieniem lnianym […]

Dietetyczny sorbet z mango i imbiru

Ostatnio często natrafiam na mango w promocyjnych cenach. Żal więc nie skorzystać, tym bardziej, że owoc smaczny i wdzięczny do wykorzystania w kuchni. Świetnie smakuje w połączeniu ze świeżym ogórkiem i sosem tajskim w postaci sałatki (przepis na sałatkę), doskonale sprawdza się także jako składnik koktajli, dodatek do deserów, a także owsianek i różnych cudowności, […]

Dietetyczne ciasto jaglane z daktylami i bananem

Im bliżej weekendu, tym większa pojawia się u mnie ochota na jakiś deser. Kiedy jeszcze nie zwracałam uwagi na to co jem, po prostu szłam do sklepu i kupowałam coś słodkiego. Teraz, gdy jestem bardziej świadoma tego co jeść mi wolno, a czego nie, wolę to „coś” słodkiego przygotować w domu. Cukier, który dodawany jest niemal do […]