Zupa tajska curry z bobem to trochę taki most, który łączy ze sobą dwa światy – kuchnię tajską z polską.
Niezwykle aromatyczne składniki, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej – mleko kokosowe, limonka, olej sezamowy, kolendra i imbir okazały się świetną partią dla naszego polskiego bobu, na który właśnie zaczyna się sezon.
Zupa na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowana i czasochłonna, choć tak naprawdę jest banalnie prosta, nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności a na jej przygotowanie wystarczy nam mniej niż 30 minut. No i jest nieziemsko pyszna!
zupa tajska – przepis i składniki:
- bób (400 g)
- świeży imbir (ok 3 cm)
- kawałek papryczki chili (ilość wedle uznania)
- starta skórka z limonki
- pęczek świeżej kolendry
- czosnek (1 duży ząbek)
- trawa cytrynowa (1 łodyga)
- zielona część dymki (cały pęczek)
- olej sezamowy (4 łyżki)
- oliwa (4 łyżki)
- bulion (500 ml drobiowego lub warzywnego)
- mleko kokosowe (400 ml
- sok z 1/2 limonki
- sos sojowy do smaku
Do melaksera wrzucamy obrany ze skórki imbir, czosnek, chili, skórkę z limonki, kolendrę, zieloną część dymki, trawę cytrynową oraz oliwę i olej sezamowy. Całość miksujemy na gładką pastę.
Do gorącego bulionu dodajemy zmiksowaną pastę curry, mleko kokosowe oraz ugotowany i obrany wcześniej wcześniej bób. Trzymamy na małym ogniu przez kilka minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku sokiem z limonki i sosem sojowym.
Do tak przygotowanej zupy warto dodać makaron ryżowy.
Jeśli lubicie smaki Azji, koniecznie spróbujcie także prostych, domowych lodów z mango i imbiru (przepis)
Co o tym myślisz?