Wegańskie trufle, to kolejny pomysł Gosi Ruszkowskiej, który realizowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych Ulicy Ekologicznej.
składniki na zdrowe trufle, fot. Joanna Schrade
Pyszne, zdrowe, słodkie, choć bez dodatku cukru i bajecznie kolorowe kulki, to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Wystarczy kilka prostych składników – kasza jaglana, nieco orzechów nerkowca, suszone śliwki i gorzka czekolada, do tego dowolne dodatki, w których obtoczymy nasze trufle – zmielone na proszek liofilizowane owoce, skórka pomarańczy, sezam, wiórki koksowe, orzechy, płatki kwiatów…
… a potem nie pozostaje nam już nic innego jak tylko zaparzyć kawę i zaprosić przyjaciół…
potrzebne składniki:
- 1 szkl suchej kaszy jaglanej
- 1 szkl namoczonych przez noc orzechów nerkowca
- 1 szkl suszonych śliwek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża tabliczka gorzkiej czekolady (im większa zawartość ziarna kakao tym lepiej, u mnie 90%)
- opcjonalnie naturalny słodzik: odrobina miodu, syropu klonowego lub z agawy
- posypka: garść truskawek liofilizowanych – zmielone na proszek (można zastąpić np. sezamem, świeżo zmieloną kawą, wiórkami kokosowymi itp)
Kaszę jaglaną zalewamy wodą (wody powinno być 2 cm ponad poziom kaszy) i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć garnek ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok 20 minut. W międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę.
Ostudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy odsączone orzechy, śliwki, ewentualny słodzik i płynną czekoladę. Całość miksujemy (najlepiej tzw. „żyrafą”) na gęstą, pozbawioną grudek masę. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w posypce, schładzamy w lodówce.
Co o tym myślisz?