Często improwizuję w kuchni. Oj tak, uwielbiam to! Zaglądam do lodówki, do spiżarni, patrzę co mam (szczególnie na produkty, które zostały już napoczęte i nie zjedzone do końca) i niemal od razu wiem, co chciałabym mieć (na talerzu). Trochę warzyw, trochę mięsa (albo i nie), czasem odrobina owoców, do tego różne dodatki, odrobina wyobraźni i … pyszny obiad gotowy!
Uwielbiam dania proste, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu, a z tym kojarzy mi się kuchnia azjatycka, którą kocham miłością ogromną.
Z dzisiejszej improwizacji powstała wołowina z warzywami i makaronem ryżowym przygotowana metodą stir fry. Cóż mam powiedzieć? – palce lizać!
wołowina z warzywami
- mięso wołowe (ok 150 -200g, użyłam wołowiny rozbratel)
- olej (użyłam rzepakowego, 2 łyżki)
- olej sezamowy (2 łyżki)
- sos rybny (3 łyżki, polecam oryginalne sosy kupowane w azjatyckich sklepach, gdyż ich smak różni się od tych, które zazwyczaj dostępne są w naszych marketach)
- sos sojowy (3 łyżki)
- ocet winny (3 łyżki, użyłam ocet winny czerwony z sokiem z szalotek)
- cukier (1 łyżeczka)
- papryka czerwona (1 średnia)
- imbir (świeży, ok 2-3 cm)
- cebula (1 średnia, użyłam czerwonej)
- fasolka szparagowa (porządna garść, użyłam mrożonej)
- kapusta pak choi (2 główki)
- woda (ok 1/3 szkl)
sos do zagęszczenia:
- mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- woda (5-6 łyżek)
dodatki:
- świeża kolendra
- makaron ryżowy
- opcjonalnie ziarna sezamu lub orzechy
Na rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy wołowinę, pokrojoną w bardzo cienkie plastry. Kiedy mięso puści soki dokładamy grubo pokrojoną paprykę, cebulę i cienko pokrojony imbir. Trzymamy na średnim ogniu ok 2-3 minut po czym dodajemy sos sojowy, rybny, ocet winny oraz cukier. Całość podlewamy wodą. Gdy warzywa zmiękną dorzucamy fasolkę szparagową oraz kapustę pak choi i smażymy kolejne 2-3 minuty. Na sam koniec dodajemy sos – mieszankę mąki ziemniaczanej i wody, które zagęszczą nam danie.
Wołowina z warzywami najlepiej smakuje z makaronem ryżowym (lub ryżem) z dodatkiem świeżej kolendry.
…
Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecam też wegetariańskie stri fry z boczniaków
Co o tym myślisz?